Saudiske kvinder i trodsig bil-demo
Seks saudiske kvinder blev for en uge siden anholdt for at køre bil på en parkeringsplads. De øvede sig i at skulle deltage i dagens opsigtsvækkende bil-demo. Foto: Hassan Ammar / POLFOTO
I Saudi Arabien er det ulovligt for kvinder at køre bil. I dag demonstrerer de ved at sætte sig bag rattet.

I dag sætter saudiske kvinder sig bag rattet i en opsigtsvækkende protest.

Saudi Arabien er det eneste land i verden, hvor kun mænd må køre bil, og det forbud har de saudiske kvinder nu fået nok af.

Protesten udspringer af anholdelsen af kvinden Manal Alsharif. Hun røg bag tremmer, da hun lagde en video af sig selv, hvor hun kører bil, ud på internetsiden YouTube.

Og selvom demonstrationen næppe vil ændre det store ved kvindernes rettigheder, er der en vigtig symbolværdi i den, siger mellemøstekspert.

"Saudi Arabien er, specielt de seneste år, flere gange blevet udstillet som et land, der har det meget svært med kvinders rettigheder. Der er ingen tvivl om, at det er et PR-mæssigt problem for Saudi Arabien," forklarer Søren Hove, PhD i Mellemøststudier.

Alligevel er der lang vej, før kvinderne i landet kan gøre sig håb om at vinde deres rettighedskamp. Og det er bestemt heller ikke første gang, de har været på barrikaderne.

"Saudi Arabien har en lang tradition for, at der er specielt liberale kvinder, som har prøvet at organisere sig og advokere for flere rettigheder til kvinder- retten til at køre bil, retten til at kunne indgå som forretningspartner. Men indtil videre er de ikke kommet så langt med det," siger Søren Hove.

Det er præsteskabets hårdhændede styre af kongefamilien, der har styringen af Saudi Arabien, der er det store problem for kvinderne. De rabiate præster har nemlig kongestyret i deres hule hånd, og derfor er det svært for styret at indføre bedre rettigheder for kvinder.

Fem kvinder blev for godt en uge siden anholdt på en parkeringsplads, hvor de øvede sig i at køre bil inden dagens demonstration.