Blogindlæg "Direktører og advokater skyr ingen midler for at rage til sig"

Strukturerne i et samfund kan gå i opløsning på flere måder.

Vælgere kan vende sig mod nationalistiske og fremmedfjendske ledere for at beskytte privilegier. USA har valgt en sådan leder, Italien og Ungarn ligeså. Det har sat almene, demokratiske retsprincipper, respekt for udlændinge og mangfoldighed  under voldsomt pres.

Verbale og fysiske overfald på borgere bliver der ikke taget hårdt afstand fra. Medierne udgør en del af problemet, må vi forstå, især i USA!

I Danmark er faresignalerne mere skjulte. Der skal i reglen stærkt journalistisk arbejde til for at afdække veluddannede og velnærede spidsers spekulation med mennesker og statens midler.

Tag direktøren Karsten Beier fra transportvirksomheden Kurt Beier Transport A/S. Ud af et polsk registreret selskab har han ansat filippinske chauffører. Danskere er også så dyre nu til dags, og selv østeuropæerne er blevet for dyre i drift.

Som både Avisen.dk og Fagbladet3F kunne fortælle i ugens løb, så finder Karsten Beier, at en løn ned til 15 kroner er passende for at fragte hans gods for kendte virksomheder som Arla, Jysk og DSV. Når chaufførerne holder fri, kan de bo i en sølle lejr på en parkeringsplads ved Padborg.

Det er ikke ulovligt, pointerer hans advokat. Politiet lavede en razzia i tirsdags, så må vi se, om der er foregået menneskehandel eller andre strafbare forhold. Heldigvis har en stribe virksomheder nu undsagt Kurt Beier A/S som leverandør af deres fragt.

For nej, måske er det ikke ulovligt at underbetale folk – også selv om de kommer fra et land meget langt væk. Men det er et trist og kynisk menneskesyn, og der skal være bedre standarder for at drive forretning.

Når Fagbladet3F samtidig kan fortælle, at direktøren Karsten Beier lever i en prangende million villa skriger kontrasten til himlen. Der er råd til at bo virkelig godt – så er der mulighed for at betale virkelig billigt. Vorherrebevares!

Sidste søndag skrev jeg et forsvar for en stærk og troværdig skatteopkrævning. At vi ender i en bananrepublik, hvis vi ser smarte forretningsfolk lænse fælleskassen med fiduser og hjælp fra jurister.

Hov!

Forleden fortalte skatteminister Karsten Lauritzen – en travl og plaget mand – at et af landets mest estimerede advokatfirmaer, Bech Bruun, havde haft partnere involveret i lige sådan en manøvre. Samme firma som havde vundet udbuddet for Skat i 2017 i at kortlægge, hvordan svindlen med udbytteskat for mere end 12 mia. kr. kunne finde sted.

Fredag afslørede DR og Politiken, at to af de absolutte top advokater i Bech Bruun har rådgivet udenlandske bank- og pensionsvirksomheder om muligheden for at hive udbytteskat ud af Danmark. Hele historien om plyndringen af skat bliver ved med at give. Desværre, kan man sige, men også fascinerende at opdage, hvor rådne og grådige handlingerne har været på højeste niveau.

Jeg håber, det er opråb til forandring! Vi tænker højt om Danmark, vores lighed og tillid.

De to eksempler her – og der findes andre – er bare et tegn på det modsatte. Direktører og advokater skyr ingen midler for at rage til sig, udbytte folk eller snyde staten. Det er moralsk sammenbrud på toppen af vores samfund. Det er nedbrydende for vores forståelse af, at vi lever i samme land.

Den kommende tid må vise, om der kan gøres strafferetligt ansvar gældende. Det sker sjældent, for jura og moral er ikke lige størrelser.

Men hvis tiden tillader i pauser fra at svare på politiets spørgsmål, kan de implicerede studere den store filosof Pippi Langstrømpe. Hun havde det simple princip, at den, der er stærk, også må være sød.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News