Sådan undgår du tricktyverier
Pas på pung og dankort. Der er desværre kriminelle, der vil have fat i dine ting. Scanpix - modelfoto
Nordsjællands Politi kommer med en række råd til, hvordan du tackler tricktyverier.


Nordsjællands Politi har listet en række eksempler på de hyppigste former for tricktyveri og kommer her også med gode råd til, hvordan man undgår at blive snydt:

Vejkort-tricket 1

En bil kører op på siden af dig, en person stiger ud og spørger meget påtrængende efter hospitalet eller et andet sted, mens der fremvises et landkort. Når du har vist vej, bliver personen ovenud lykkelig. Pågældende vil gerne kramme dig og holde dig i hånden, og som en gestus vil personen forære dig et guldsmykke. Desværre kan det hele være et skuespil for at få mulighed for at tage dine fingerringe af, eller sætte en falsk guldkæde om halsen på dig, mens din egen guldkæde bliver åbnet og stjålet.

Bliver du bedt om at vise vej på et kort, kan du vælge at afvise personen eller give en meget hurtig vejvisning. Vær samtidig opmærksom på dine værdigenstande og forsøg at holde afstand til personen.

Vejkort-tricket 2

Du er på café med en ven, og din smartphone ligger på bordet foran jer. En person kommer hen til jer, placerer et kort over mobiltelefonen og spørger om vej. Når du har hjulpet med at vise vej, pakker personen kortet sammen og forlader stedet – sammen med mobiltelefonen.

Bliver du bedt om at vise vej på et kort, kan du vælge at afvise personen eller give en meget hurtig vejvisning. Vær samtidig opmærksom på dine værdigenstande og forsøg at holde afstand til personen.

Penge-tricket ved hæveautomater og dankortterminaler

Du skal hæve penge i en hæveautomat eller dankortautomat. Pludselig er der en venlig mand, der prikker dig på skulderen og viser dig, at du har tabt en 200 kr. seddel på jorden. Du samler den op, tager dine penge, dankort og forlader stedet.

I virkeligheden er der sket det, at en gerningsmand har afluret din kode, og mens du får afledt din opmærksomhed med 200 kr. sedlen, bliver dit dankort ombyttet med et andet dankort i samme farver. Da du ikke ved, at du er blevet snydt, tror du, at du har dit eget kort og spærrer ikke kortet.

Gerningsmændene har derfor god tid til at hæve på dit kort. Vær opmærksom på ikke at lade dig distrahere, når du står ved hæveautomater eller dankortautomater. Skjul din pinkode og bed personer holde afstand, hvis du føler dig overvåget.

Får du mistanke om, at du er ved at blive udsat for tricktyveri, skal du forsøge at skabe kontakt til folk omkring dig og gøre dem opmærksomme på, hvad der foregår.

Dæk-tricket

Du er ved at bakke ud fra en parkeringsplads, da du bliver stoppet af en person, der fortæller, at din bil er punkteret. Personen er så venlig at tilbyde dig at skifte hjulet.

Det eneste, personen skal have til gengæld, er et kys på kinden. Det viser sig dog efterfølgende, at din pung er forsvundet fra din taske. Bliver du udsat for denne situation, vær opmærksom på dine værdigenstande og forsøg at holde afstand til personen.

Får du mistanke om, at det er et tricktyveri, forsøg at skabe kontakt til folk omkring dig og gøre dem opmærksomme på, hvad der foregår.

Blomster-tricket

Det ringer på døren, og udenfor står en person med en buket blomster til dig. Personen insisterer på at bære buketten ud i køkkenet, så den straks kan blive sat i vand.

Mens du er distraheret i køkkenet, smutter en medgerningsmand ind og snupper din taske, smykker, og hvad personen ellers kan få fingre i.

Hjemmehjælper-tricket

Det ringer på din dør eller på din dørtelefon, og en person udgiver sig for at være hjemmehjælper. Personen er ofte meget venlig, men samtidig myndig og bestemt.

Mens du er distraheret af den falske hjemmehjælper, smutter en medgerningsmand ind og snupper din taske, smykker, og hvad personen ellers kan få fingre i.

Håndværker-tricket

Det ringer på døren, og en person udgiver sig for at være håndværker. Han fortæller for eksempel, at der har været en vandskade i bygningen, og han skal derfor tjekke, om det også er gået ud over din lejlighed. Der har også været flere eksempler med en falsk håndværker, der påstod, han skulle tjekke en radiator. Personen er ofte meget venlig, men samtidig myndig og bestemt.

Mens du er distraheret, smutter en medgerningsmand ind og snupper din taske, smykker, og hvad personen ellers kan få fingre i.

Bed altid om at se ID, inden du lukker folk ind, du ikke kender, og som du ikke har inviteret eller forventer vil komme. Vælger du at lukke en person ind, du ikke kender, så sørg for at opholde dig et sted, hvor du har overblik over, om der kommer flere ind i dit hjem.

Ønsker du ikke at lukke personerne ind, bed dem venligt, men bestemt om at forlade stedet.

Hjælp politiet

 

Du kan hjælpe politiet med at få fat i tricktyvene:

 

Læg mærke til personernes udseende og særlige kendetegn, noter dig registreringsnummeret på en eventuel bil m.v.

 

Skønner du, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, kan du tage fotos af gerningsmændene samt deres bil.

 

Kontakt øjeblikkeligt politiet på 1-1-4 eller i hastende tilfælde på 1-1-2, giv en nøjagtig beskrivelse af gerningsstedets adresse, signalement af gerningsmændene, beskrivelse af køretøj, oplysninger om registreringsnummer samt en flugtretning.