Sådan sikrer du haven mod voldsomt vejr
Se mod sydligere områder i Europa, når du vælger dine planter fremover, råder Bolius' haveekspert. Her er de nemlig mere vant til de ekstreme vejrforhold som for eksempel voldsom regn, der også i stigende grad vil ramme Danmark på grund af klimaforandringer. (Arkivfoto) Andreas Hagemann Bro/Ritzau Scanpix
Undersøg, om jorden i din have har brug for en hjælpende hånd til at blive mere modstandsdygtig. Derefter skal du se på valg af planter.

Sidste sommer blev den mest solrige i Danmark nogensinde. Marts er den vådeste nogensinde. Og vejret bliver næppe mindre voldsomt i de kommende år.

- Helt overordnet regner vi med at se mere overfladevand, siger Mads Faurschou Knudsen, der er lektor på Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.

Det kan være i form af regn, som kommer med større intensitet eller over længere perioder.

- Klimaforandringerne er i gang, og det vil blive mere ekstremt over de næste årtier, forudser Mads Faurschou Knudsen.

Det kan også betyde kraftigere storme og flere perioder, hvor varmen er vedholdende og regnen fraværende, forklarer han.

Er du haveejer, er hverken tørke eller massive mængder vand et drømmescenarie. Jesper Carl Corfitzen, gartner og haveekspert hos Bolius, kommer her med tre gode råd til at sikre haven mod klimaforandringerne.

1) Forbered jorden

Tag et grundigt kig på den jord, du har i haven. Nogle steder i landet vil den typisk være meget lerholdig, andre steder vil den være mere sandet.

- Lerjorden bliver tung og kold, når den bliver våd, siger Jesper Carl Corfitzen.

Omvendt vil vand sive lige gennem sandet, og det kan give problemer i tørkeperioder. Så det handler om at få skabt en balance. Du kan starte med at blande sand i din lerjord eller omvendt - i de øverste lag på cirka ti centimeter.

Derudover er kompost nøgleordet, mener Jesper Carl Corfitzen. Det er nemlig med til at nære jorden omkring planterne og gøre den mere modstandsdygtig.

- Spred det, så der ligger to til tre centimeter kompost over det hele - også under hækken, råder han.

2) Robuste planter

Det næste, du skal kigge på, er planterne i haven.

Mange af danskernes favoritter er nemlig ikke gearet til både at kunne modstå store mængder vand, kraftig vind og lange perioder med varme og tørke.

- I staudebedet kan man overveje prydgræsser, daglilje, prydtidsler, løvehale og yucca, foreslår Jesper Carl Corfitzen.

Valmuer er gode til at få lidt hurtig farve på haven, og derudover bør du overveje hjortetrøst, som er en god insektplante.

- Der bliver færre insekter, der kan bestøve vores planter, så vi bør gøre noget godt for dem - det er dyr, vi har brug for, siger haveeksperten.

3) Sikring mod storm

Kraftige vinde kan også blive en hård omgang for din have, og her bør du se på, om du og måske også naboerne har træer nok.

- Jo mere bevoksning oppe i luften, jo mere er der skærmet for vinden, konstaterer Jesper Carl Corfitzen.

- Står der tre træer i hele området, er der garanti for, at de vælter. Men er der mange, vil de bøje af for vinden, siger han.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/
via Listen To News