Sådan redder du dine støvler fra vejsaltet
Har du saltmærker på dine sko, hjælper det gamle råd med sødmælk ikke. I stedet skal du bruge en eddikeblanding, siger en ekspert. Foto: Colourbox/free
Er dine læder- eller ruskindsstøvler blevet misfarvet af vejsaltet, så frygt ikke. Her er de gode råd til, hvordan skoene kan reddes.

Selv om vinteren i år ikke har været præget af voldsomme mængder sne og slud, så har der alligevel været brug for vejsalt på fortovene. Og saltet kan være hårdt for dine vinterstøvler.

Det fortæller Johnny Rodam, der for teamleder for tekstilafdelingen i Teknologisk Institut.

- Salt er hygroskopisk, hvilket vil sige, at det tiltrækker sig fugtighed. Og når der kommer salt på støvlerne, suger det fugtigheden ud af læderet og udtørrer det, siger Johnny Rodam, der også fortæller, at man skal være særligt opmærksom på ruskind.

- Ruskind er en meget åben type læder, og der er derfor også en langt større overflade, hvor saltet kan komme ind og trække fugten ud af skindet. Derfor har ruskind også lettere ved at udtørre end eksempelvis glat læder, siger han.

Selv om dine støvler skulle tage skade af saltet, så er der ingen grund til at kassere dem. Ved hjælp af nogle enkelte råd kan du få dine støvler tilbage i topform.

Det fortæller Nickie Rosenberg. Hun er en af ejerne af Rosenberg Skomageri, der ligger i København, og hun anbefaler en simpel blanding, som kan komme problemet til livs.

- Hvis man får salt på sine støvler, så kan man benytte sig af en eddikeblanding. Den skal bestå af halvt eddike og halvt vand, og det er allerbedst, hvis man kan få fat i en vandforstøver, så man slipper for at gnide det ind. Derefter skal hele skoen dækkes, siger Nickie Rosenberg. Herefter klarer eddikeblandingen resten.

Hun fortæller, at netop eddikevand er godt til denne opgave, da eddiken trækker saltet ud af materialet, og hun anbefaler også, at man benytter sig af en klar eddike, da den mørke eddike særligt på lyse skintyper kan ændre farven.

Til gengæld skyder hun det gamle husmortrick med at bruge mælk helt ned.

- Glem alt om at bruge mælk. Man risikerer nemlig, at der kommer til at sidde mælkerester i skoen, og det kommer til at lugte voldsomt med tiden. Så det anbefaler vi ikke.

Efter at have brugt eddikeblandingen er det vigtigt, at man også får behandlet sine sko med både læderfedt eller ruskindsopfrisker samt en god omgang imprægnering, fortæller Nicki Rosenberg.

Det holdning deler Johnny Rodam fra Teknologisk Institut også.

- Det bedste man kan gøre, for at undgå problemet, er, at give skoene noget læderfedt, da fedtet holder saltet ude men beholder fugtigheden på indersiden. Læderfedt fungerer derfor som en såkaldt membran på skoen, fortæller Johnny Rodam.

Han har også svært ved at sige, præcis hvor ofte man bør skal give sine støvler læderfedt. Men alt efter, hvor hårdt vejret er, bør man ifølge Johnny Rodam gøre det cirka en gang om måneden - i de særligt snefulde perioder hver 14. dag.

Trin for trin: Sådan renser du dine støvler:

- Vask støvlerne rene for diverse snavs og salt med en våd klud.

- Lav en blanding af halvt eddike (klar) og halvt vand og hæld det på det vandforstøver.

- Lad herefter skoene lufttørre, og hvis der stadig er aftegninger fra saltet, så skal man give dem en omgang til.

- Når skoene er tørret helt igennem, bør man give dem en god skocreme alt efter hvilket materiale, skoen er lavet af. Eksempelvis læderfedt til en læderstøvle.

- Til sidst er det en god idé at give skoen en nye omgang imprægnering. Generelt skal man gerne imprægnere sin sko flere gange i løbet af vinteren, da overfladen på skoen bliver slidt.

Kilde: Nickie Rosenberg, Rosenberg Skomageri

/ritzau/FOKUS