Amerikanske madskribenter og anmeldere er dybt imponerede over den såkaldt "højteknologiske" veganerburger fra Silicon Valley-firmaet Impossible Foods.
Bøffen, der er lavet udelukkende af planteproteiner, og endda syder og udskiller en kødsaftlignende væske på panden, er netop blevet lanceret på bistroen Momofuku Nishi i New York, hvor den koster 80 kroner inklusive pommes frites.
Bag projektet ligger årelang forskning i bøfkødets hemmeligheder og forskningsmidler for 550 millioner kroner, som blandt andet er finansieret af Microsoft-milliardæren Bill Gates.
Impossible Foods-burgeren anses for at være et bidrag til at løse klimaproblemerne i fremtiden, da produktionen kun kræver fem procent af det landareal, 26 procent af den mængde vand og 13 procent den CO2-udledning, som en tilsvarende kødbøf bruger.
Hvornår burgeren lander i europæiske kølediske, er indtil videre ikke offentliggjort. Men der findes flere kendte alternativer til bøfkødet. Og de fleste kødspisere bliver overraskede over, hvor tilfredsstillende, det kan være, lyder det fra Thomas Erex, blogger og næstformand i Danmarks Veganske Forening.
- En vegansk bøf er både miljø- og dyrevenlig, og så vil det nok overraske de fleste, hvor smagfulde veganske bøffer kan være. Når man først har smagt på en lækker vegansk bøf, og man samtidig ved, at den kan produceres af langt færre ressourcer, så bliver det svært at gå tilbage til den gamle bøf, mener han.
Formanden for Dansk Vegetarforening Jacob Kaae Andersen mener, at den kødfrie livsstil er på vej frem i Danmark, selv om der er langt til udbredte vegetar- og veganerkultur, som vores naboland Tyskland har.
- Jeg tror, det hænger sammen med, at der findes flere store byer i Tyskland. Når en by først kommer over en vis størrelse, opstår der gerne et vegetarisk miljø, der så tiltrækker endnu flere mennesker. Det er tilfældet i København, hvor vi efterhånden er mange vegetarer og veganere, og der er et stort udbud af vegetariske spisesteder, siger han.
Den nye amerikanske veganerburger smager ifølge flere anmeldere til forveksling som en bøf af oksekød.
Det skal du dog ikke forvente af en almindelig "lavteknologisk" vegansk bøf, hvor der er brugt linser, kikærter og soyagranulat.
Gør i stedet ingredienserne ekstra lækre ved at tilføre den femte smag, umami, ved hjælp af for eksempel svampe, valnødder, soltørrede tomater og sojasovs, råder Johanne Mosgaard, kok og kogebogsforfatter.
- Man kan sagtens få erstatningsprodukter, der minder om smagen af kød, men forventer man samme smag, bliver man nok skuffet. Linser smager altså ikke af kød. Det nemmeste sted at starte er nok at bruge vegetarbøffen i en burger, hvor den kombineres med andet lækkert fyld, for eksempel mayonnaise, syltede rødløg og grønt, siger hun.
Fakta: Prøv disse alternativer til kød
- Veganske bøffer kan laves af blendede bønner og/eller linser, men man kan også prøve at bruge sojakød. Sojakød kan købes i de fleste supermarkeder.
- Lær at bruge bindemidler. Havregryn, mel, revet squash og knuste hørfrø er gode til at binde bøffen sammen.
- Konsistensen skal være rigtig. For at få en sammenhængende bøf, skal du ramme den rigtige konsistens. Farsen skal være ret fast. Følg gerne en opskrift.
- Krydderier er essentielle. Smag bøffen godt til, så der ikke mangler smag. Brug for eksempel røget paprika eller snyd med en bouillonterning. Smag på farsen, før du steger bøfferne.
- Form bøfferne med vand. Gør dine hænder våde, når du skal forme bøfferne, så klistrer farsen ikke fast.
Kilde: Thomas Erex
/ritzau/FOKUS