Sådan forhandler du med din bankrådgiver

Der er kamp om de gode bankkunder, og alt er til forhandling. Det betaler sig at være kritisk. Brug disse otte råd og spar penge.
bank bankrådgiver
bank bankrådgiver Foto: Colourbox/free

Drømmeboligen, en ny bil eller bare lidt bedre rente på din lønkonto.

Du kan spare mange penge ved at forhandle med din bankrådgiver. En god forhandling kræver is i maven og god forberedelse.

John Norden, partner hos MyBanker.dk og seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk giver her gode råd til, hvad du skal være opmærksom på i forhandlingssituationen.

1. Undersøg markedet

Det er dyrt at møde uforberedt op. Før du træder ind ad døren til banken, skal du have undersøgt markedet. Hvad er en realistisk pris? Hvad er de forskellige bankers renter og gebyrer? Brug gerne sammenligningstjenester som pengepriser.dk og mybanker.dk i din research.

- Banken lever af dovne kunder. Det holder ikke at gå ned i banken og sige, at du vil have en billigere rente. Via nettet kan du på under 10 minutter få overblik over, hvad du betaler i dag og hvad andre i branchen tager for den samme ydelse, siger John Norden.

2. Forbered dig mentalt

Det er principielt ikke anderledes at forhandle lån med bankrådgiveren end at handle bil hos en brugtvognsforhandler eller bleer i et supermarked.

Alligevel har vi en æresfrygt i forhold til banken, som skulle vi besøge Paven i Peterskirken, siger Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet.

- Det ligger f.eks. også i vores sprogbrug omkring lån, at vi får bevilget et lån. Nej, det er ikke det, vi gør. Vi køber et lån. Hvis man tager det mindset på, er vi mere klar til forhandling, siger Morten Bruun Pedersen.

3. Kend dig selv som kunde

Du skal vide, hvordan bankens rådgiver vil se på dig som kunde. Har du et godt og sikkert job? Har du styr på budgettet? Betaler du dine lån til tiden? Du skal kende dine styrker og spille på det i en forhandlingssituation.

4. Følg løbende op på dine aftaler

Mindst hvert år skal man tjekke op på, om de indgåede aftaler stadig holder. Priserne kan være steget, så de skal forhandles igen.

- Danskerne betaler i øjeblikket otte milliarder kroner for meget i rente om året. Det skyldes, at gamle kunder i gennemsnit betaler to procentpoint mere i rente end de nye kunder, der kommer ind, siger John Norden fra Mybanker.

5. Saml familiens bankforretninger

Du står stærkest, hvis du er villig til at samle alle familiens bankforretninger i samme bank. Det kan også være, at du kan tilbyde, at ægtefællen eller teenagebørnene også bliver kunder i banken.

- Bankerne går efter at få så stor en forretning med kunden som mulig, så kan du bringe ægtefællen på banen, kan det være en fordel, siger Morten Bruun Pedersen.

6. Spil på mange heste

Hvis du ikke kan presse renten på billånet, kan du måske undgå et gebyr eller forhandle renten op på lønkontoen. Husk alt er i spil, når du sidder foran din bankrådgiver.

7. Reducer antallet af konti

Det kan være en fordel at samle hele din opsparing på en højt forrentet konto i stedet for at fordele småbeløb på en masse små konti. Du kan også med fordel betale af på et dyrt lån ved at bruge pengene fra en lavt forrentet opsparing.

8. Skift bank

Tøv ikke med at skifte bank, hvis forhandlingerne ikke giver det ønskede resultat. Danskerne er fortsat utrolig loyale over for deres bank. Mens vi i gennemsnit skifter partner hver 7. år, har vi den samme bank i 10 år.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.