Så syg er Breivik
De norske myndigheder bekræfter, at terrorsigtede Anders Behring Breivik ifølge en mentalundersøgelser er psykotisk. Foto: THOMAS WINJE OEIJORD / POLFOTO
Statsadvokaterne bekræfter, at psykiaterne betegner Breivik som psykotisk både under handlingen og under samtalerne med dem.

Nordmanden Anders Breivik er paranoid skizofren.

En sygdom som påvirkede ham, både mens han planlagde sit terrorangreb, i gerningsøjeblikket, da han dræbte 77 mennesker og under samtalerne med de psykiatere, der har udarbejdet en 230 sider lang rapport om hans sindstilstand.

Det bekræfter de norske statsadvokater Svein Holden og Inga Bejer Engh under dagens pressemøde, skriver den norske avis Verdens Gang.

"Eksperterne tror, at han er i sit eget selvbedrageriske univers, hvor alle hans tanker og handlinger er omfattet af dette univers," siger statsadvokat Svein Holden til avisen.

Han fortæller desuden, at Breivik har fortalt udvalget af psykiatere, at han begik mordene ud af kærlighed til sit folk.

"Han beskriver sig selv som den mest perfekte ridder siden Anden Verdenskrig, og at hans organisation vil overtage magten i Europa. Og han foreslår også sig selv som kommende regent af Norge," forklarer Holden.

Ifølge den norske straffelov kan man ikke blive straffet, hvis man var sindssyg på tidspunktet for ens handlinger.

Hvis Anders Breivik bliver dømt til tvungen psykiatrisk behandling, vil han blive holdt fanget på en lukket afdeling på et hospital i mange år fremover.

"Hvis det er nødvendigt, kan den vare resten af hans liv," siger Inga Bejer Engh.

Domstolen kan holde ham så længe, der er risiko for nye lovovertrædelser.

Kilde: VG.no