Så meget koster dit løbende toilet

Det kan bestemt betale sig at tjekke, om dit toilet hælder mere vand ud, end det burde. Det kan spare dig for tusindvis af kroner årligt. (Foto: Foto: /free)

Det kommer hurtigt til at koste dig mere end et helt nyt toilet, hvis du ikke får gjort noget ved dit løbende toilet.

Måske undrer du dig over, at der er striber af gullig kalk i kummen på dit toilet eller at overfladen på vandet bevæger sig en smule. Det er fordi pakningen på dit toilet har kendt bedre dage og trænger til at blive skiftet.

At ignorerer den slags koster meget hurtigt, hvad der svarer til et helt nyt toilet. Ifølge et skøn fra Hofor i Hovedstaden og Vandcenter Syd i Odense kan et løbende toilet bruge mellem 100-300 liter i døgnet.

Der er ganske stor forskel på vandpriser fra kommune til kommune, men over et år kan et rindende toilet med 300 liter i døgnet koste forbrugeren mellem 4100-6700 kr. Sikkert er det derfor, at man kan købe et helt nyt toilet for de penge, man har "hældt ud i toilettet" efter mindre end et halvt år.

Mange har dog toiletter, der løber, uden de selv er klar over det:

- Et toilet kan godt løbe så lidt, at man ikke kan se det, men det er der et ganske simple råd for. Man lægger et stykke toiletpapir indvendigt i skålen. Det vil jo altid afslører, om der er fugtigt, forklarer Fini Abildgaard, der er indehaver af Blik og VVS i Aalborg.

Når dit toilet begynder at løbe, er det fordi pakningen er ved at blive gammel og skal skiftes. Det er ikke længere så besværligt at gøre selv, da man kan finde mange brugervenlige videoer, der viser det, på nettet.

Alligevel kommer Fini Abildgaard stadig ud til mange utætte toiletter.

- Vi skifter stadig for folk, men tit er det fordi toilettet er gammelt, da en pakning typisk kan holde i 8-10 år. Så kan det bedre svare sig at få toilettet skiftet helt, siger han.

Det kan nemt koste 800 kroner at få en VVS'er ud og skifte pakningen. Når et nyt toilet, der skyller med mindre vand, koster cirka 2000 kroner, er den ekstra udgift hurtigt tjent ind igen.

Hos Hofor, der leverer vand i København og omegn, er man enig i, at et utæt toilet er det samme som at hælde penge ud i toilettet, men det er faktisk ikke alle, der får noget ud af at skifte toilettet ud.

- Folk, der bor i lejlighed, deler ofte deres vandregning med de andre beboer i opgangen. Dermed høster de ingen stor fordel af, at skifte en pakning eller købe et nyt toilet, siger Astrid Skotte, der er pressechef hos Hofor, til Ritzau Fokus.

Hun peger dog på, at flere ejendomme overgår til separate vandregninger, samt at det altid er en god investering for udlejeren at gøre noget ved problemet med spildevand.


Fakta: Vandspild i toilettet

Tallene er et skøn fra Vandcenter Syd i Odense og Hofor, der ikke er endegyldige. Der er nemlig forskel på, hvor meget vand et toilet løber med, når det er utæt.

100-300 liter vand pibler der ud af et toilet i døgnet, hvis det er en utæthed, der er usynlig for øjet. Det bliver maksimalt 110.000 liter på et år eller 4.123,90 kr. i København

Hvis toilettet løber, så det kan ses, spilder det typisk 200-600 liter vand i døgnet. Det bliver maksimalt til 220.000 liter årligt eller 12.150 kr. i Odense.

Løber toilettet så meget, at der er uro i overfladen, spilder det omkring 400-1400 liter vand i døgnet. Det bliver maksimalt til 511.000 liter årligt eller 31.186 kr. i Sønderborg.


Vandpriser per kubikmeter (1000 liter)

København: 37,49 kroner

Odense: 55,23 kroner

Aarhus: 52,64 kroner

Aalborg: 39,11 kroner

Sønderborg 61,03 kroner

Du kan se prisen på vand i din kommune på den lokale vandforsynings hjemmeside.

Kilder: Hofor, Vandcenter Syd, Aarhus Vand, Aalborg Forsyning, Sønderborg Forsyning.

/ritzau/FOKUS