Så besværlig er en pollenvaccination
Det tager 3-5 år at blive vaccineret mod pollenallergi, og man skal stikkes hos lægen én gang om ugen i de første 10-15 uger. Foto: Colourbox/margarita Borodina/free
Hvis din allergimedicin ikke virker, kan du få en vaccination. Men det er tidskrævende, og det er ikke sikkert, at allergien forsvinder.

En million danskere lider af pollenallergi, og for dem venter kløende øjne, løbende næser og nys forude, når der fra midten af februar til oktober kan være pollen i luften.

De fleste holder allergien nede med piller, næsespray og øjendråber, men det er ikke altid nok.

- Mange allergikere tager medicin, men får alligevel symptomer. Hvis antihistaminer og næsespray ikke virker tilstrækkeligt, kan det være en god idé at blive vaccineret, siger Lars K. Poulsen, professor ved allergiklinikken på Gentofte Hospital.

Der er dog ingen garanti for, at allergien forsvinder helt, fortæller Lars K. Poulsen.

- I runde tal får en tredjedel det markant bedre, en tredjedel får det væsentligt bedre, og den sidste tredjedel oplever mindre effekt af vaccinen, siger han.

En vaccination mod pollenallergi foregår ved hjælp af såkaldt immunterapi, hvor en læge sprøjter en lille dosis af det allergen, man er allergisk over for ind i huden. Den dosis bliver gradvist øget, så kroppen bliver mere modstandsdygtig.

En vaccination med immunterapi tager 3-5 år, men effekten kommer typisk efter et år. Når man starter behandlingen, skal man stikkes én gang om ugen i 10-15 uger, og derefter sjældnere og til sidst med to måneders mellemrum. Man skal blive hos lægen i 30 minutter efter hver indsprøjtning for at kunne behandle en eventuel allergisk reaktion. Derfor er vaccination en tidskrævende proces, siger Lars K. Poulsen.

- De mange besøg hos lægen kan få mange til at afholde sig fra vaccination. Man skal overveje, om man kan bide allergien i sig, mens sæsonen står på, eller om man vil tænke langsigtet, siger Lars K. Poulsen.

Men hvis det hjælper mod allergien at tage piller og næsespray, kan man ikke gå ind fra gaden og forlange en vaccination, understreger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

- Man kan ikke sige, at man vil vaccineres, fordi det er besværligt at tage en antihistamin hver dag. Kun hvis man har prøvet forskellige præparater i forskellige kombinationer, og det stadig ikke hjælper, eller hvis man har for mange bivirkninger ved medicinen, kan allergivaccinationen komme på tale, siger hun.

- Det er ikke en beslutning, patienten kan tage alene. Det er en speciallæge med allergierfaring, der sammen med patienten vurderer, om vaccination kan være en mulighed, siger Betina Hjorth.

For græsallergikere findes der en mindre tidskrævende vaccine, hvor man skal lægge en tablet under tungen én gang om dagen i tre år. Den behandling har samme effekt som immunterapi.

Fakta: Hvornår er det bedst at blive vaccineret?

- Man kan ikke starte vaccinationen, når den pollen, man er allergisk over for, er i sæson.

- Hassel og el er i sæson fra februar til maj. Elm er i sæson fra marts til juni, birk fra april til juli, græs fra maj til oktober og bynke fra juli til oktober.

- Hvis man skal vaccineres mod græsallergi med tabletter, og man påbegynder behandlingen i de 16 uger før sæsonen, kan man forvente en effekt allerede i den første sæson.

Kilde: Lars K. Poulsen, Astma-Allergi Danmark

/ritzau/FOKUS