VORES VALG

S-SF ignorer succes med tvangslukning

S og SF vil lade ligestilling komme af sig selv, men det er urealistisk, siger ekspert. Der skal drastiske midler til.
Sådan ser de fleste bestyrelsesmedlemmer ud i Danmark. I Norge har langt fra alle af dem jakkesæt på.
Sådan ser de fleste bestyrelsesmedlemmer ud i Danmark. I Norge har langt fra alle af dem jakkesæt på. Foto: Colourbox

Der skal være ligestilling i erhvervslivets top.

Så langt kan de fleste blive enige, men spørgsmålet er, hvordan målet skal nåes og hvornår.

I Norge er der indført kønskvotering med hårde straffe til de firmaer, der ikke lever op til kravene, men det vil Socialdemokraterne herhjemme ikke være med til.

"Vi går ikke ind på tvangsopløsning af firmaer, for det vil betyde tab af arbejdspladser," siger socialdemokraten Britta Thomsen, der er forkvinde for Socialdemokraternes ligestillingsudvalg i Europaparlamentet.

Hun henviser til lovgivningen i Norge, hvor netop tvangsopløsning er yderste konsekvens, hvis ikke kravet om 40 procents kvinder i bestyrelsen bliver efterlevet. De norske tal er ellers ikke at tage fejl af. I bestyrelserne er der nu 44,2 procent kvinder, mens der herhjemme kun er godt 18 procent.

Derfor kan det betale sig at se mod nord, mener Christina Fiig, der er lektor og PhD ved Europastudier på Aarhus Universitet, og som har forsket i kønskvotering.

"I Norge har loven på mange måder været en succes forstået på den måde, at man har kunne rekrutere velkvalificerede kvinder til bestyrelsesarbejde, og det har ikke været noget problem at få rekruteringen igennem," siger hun til Newspaq.

Tilbage i 2008 var Socialdemokraterne ifølge Information varm fortaler for den norske model, men i dag vil partiet altså ikke indføre lovgivning på området. Det undrer ikke Christina Fiig, for der er ikke tradition for kønskvotering i Danmark.

"Det er klart, at der er forskel på den danske og den norske kultur, og det er det, vi ser fra Socialdemokraterne i dag."

Hun tvivler på, at ligestillingsproblematikken kan løse sig selv.

"Spørgsmålet er, hvor langt man kan nå af frivillighedens vej. F.eks. om en politisk opfordring fra Folketinget og aftaler med det private erhvervslivs organisationer kan fremme andelen af kvinder i erhvervslivets bestyrelser. For vi må sige, der er et meget lavt antal i dag."

I Bruxelles diskuterer Britta Thomsen sagen med sine europæiske kollegaer. Hun forvener, at der ligger et direktiv klar på Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts næste år, når Danmark har EU's formandsskab.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.