S: Regeringen sylter forslag om bekæmpelse af illegal arbejdskraft
Mattias Tesfaye er skuffet over, at en fordobling af bødestraf ikke træder i kraft som lovet den 1. juli. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau
1. juli skulle en aftale om en fordobling af bødestraf til virksomheder, der benytter illegal arbejdskraft, træde i kraft. Men det sker ikke, og det frustrerer Mattias Tesfaye (S).

Forslaget om en fordobling af bødestraf til virksomheder, der benytter illegal arbejdskraft, lader vente på sig.

Det var forventet, at aftalen, der hæver bødestraffen fra 10.000 til 20.000 kroner, skulle træde i kraft 1. juli, men nu er Folketinget ferielukket, og ifølge Socialdemokratiets ordfører for social dumping, Mattias Tesfaye, har der ikke været indkaldt til møder om emnet.

- Det er lang tid siden, at vi lavede aftalen. I den aftale står der, at man forventer, at den træder i kraft 1. juli. Det er altså ikke sket og har nu lange udsigter, siger en frustreret Mattias Tesfaye.

LÆS MERE: Ny aftale: Virksomheder skal straffes hårdere for illegalt arbejde

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet er der nu en forventning om, at lovforslaget tidligst vil blive fremsat i løbet af efteråret.

- Forudsat politisk enighed er det herefter forventningen, at et lovforslag herom vil kunne fremsættes i efteråret 2018, står der i et svar fra ministeren til Folketingets skatteudvalg.

Ministeren på området, Inger Støjberg (V), har ikke ville meddele Avisen.dk, hvornår man forventer, at forslaget træder i kraft, eller hvorfor det er blevet udskudt, men henviser blot til førnævnte svar.

I Socialdemokratiet er man skuffet over den melding og beskylder ministeriet for at sylte forslaget. 

- Det har været fire år undervejs, så det er meget frustrerende, siger Tesfaye og påpeger, at en fordobling af bødestraf har været i fokus for partiet, siden Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister i 2014.

Lovforslaget blev stillet af Socialdemokratiet med SF, Dansk Folkeparti og regeringen.

K: Det er da beklageligt

Erhvervsordfører for Konservative, Anders Johansson, ærgrer sig gevaldigt, hvis fordoblingen af bødestraf ikke træder i kraft som forventet.

- Vi synes jo, at der skal slås hårdt ned på dem, der ikke overholder reglerne. Og det er da beklageligt, hvis den aftale ikke træder i kraft som aftalt, for vi synes jo, at det er en god aftale, vi har lavet, siger han og understreger, at de Konservative stadig støtter helhjertet op om aftalen:

- For det første er det jo konkurrenceforvridende, når virksomhederne gør det, men derudover er det jo også med til at finansiere en branche, der får folk til Danmark for at arbejde illegalt. Det skal simpelthen stoppes, siger han.

Regeringen lovede

Når Mattias Tesfaye er særlig skuffet over, at aftalen om den forhøjede bødestraf ikke træder i kraft, er det især, fordi socialdemokraterne følte, at de gik langt for at møde regeringen.

Oprindeligt krævede partiet nemlig, at man skulle gøre det sværere at få skattekort i Danmark. En stor del af problemet med illegal arbejdskraft er nemlig ifølge Tesfaye, at man helt automatisk kan få et skattekort.

- Enhver idiot kan jo gå ind på SKAT og få et skattekort. Det kører helt automatisk, men det betyder jo ikke, at man har arbejdstilladelse i Danmark. Men når man så møder op hos en arbejdsgiver med et officielt dokument fra den danske stat, er det tilforladeligt at tro, at det er fordi, man må arbejde i landet, siger han.

Men ifølge S-ordføreren advarede Venstre om at gå så langt, fordi det ville kræve nye IT-systemer.

- Venstre sagde så, at SKAT var fuldstændig i knæ. Hvis vi beder dem om også at gøre det her, kommer det til at koste 20-30 millioner kroner. Kan vi ikke vente med den del og få SKATs prioriteter i orden, og i første omgang nøjes med at fordoble bødestraffen, siger de så. Vi går med til det, og nu sker der så ikke noget som helst, siger Mattias Tesfaye.