VORES VALG S og SF vil gøre det lettere at blive dansk
Kravene til dansk statsborgerskab skal lempes, mener S og SF. Foto: Tariq Mikkel Khan / POLFOTO
Kravene til dansk statsborgerskab er gået over gevind og skal lempes lyder det fra S og SF. Integrationsministeren er forbløffet.

Det er blevet alt for svært at få dansk statsborgerskab, mener Socialdemokraterne og SF.

Partierne vil lempe kravene til, hvor meget en ansøger skal vide om det danske samfund, og hvor godt man skal tale sproget, skriver Jyllands-Posten.

Som reglerne er nu, skal ansøgerne kunne bestå sprogprøven Dansk 3, men det er "urimeligt og blokerende," siger Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen.

Han mener, at Dansk 2 må være tilstrækkeligt. Det svarer til, at man kan skrive en mail på dansk.

SF's integrationsordfører, Astrid Krag synes også, at sprogprøven er meget sværere, end den behøver at være. Hun peger desuden på, at indfødsretsprøven er præget af terperi.

"Noget af det svarer til dengang, man skulle lære kongerækken udenad. Det væsentlige må være, at man har forståelse for vores demokrati," siger hun til Jyllands-Posten.

Udmeldingen kommer som reaktion på en opgørelse fra Socialrådgiverforeningens Nyhedsbrev, som viser, ca. 270.000 voksne ikke kan stemme ved danske valg, fordi de ikke har statsborgerskab.

Integrationsminister Søren Pind (V) er forbløffet over oppositionens forslag.

"Først er det 24 års-reglen, så er det permanent ophold og nu statsborgerskabet. Det er jo hele komplekset om dansk udlændingepolitik, der vil komme under angreb, hvis vi får en anden regering," siger han til Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten