S og SF vil ændre grænsekontrol efter valg

Efter samråd i Finansudvalget støtter S og SF en bevilling af flere penge til grænsekontrollen. Men med de røde stemmer følger forbehold.
Grænsekontrollen rykker nærmere, men Europa-Kommissionen har endnu ikke sagt god for de danske kontrolplaner.
Grænsekontrollen rykker nærmere, men Europa-Kommissionen har endnu ikke sagt god for de danske kontrolplaner. Foto: Kim Agersten / POLFOTO

På trods af massiv udenlandsk kritik rykker en intensiveret grænsekontrol nærmere danskerne.

Det står klart efter politikerne i Finansudvalget sammen med Justitsministeren og Skatteministeren i dag gennemførte et marathonsamråd på tre timer.

Skatteminister Peter Christensen (V) sagde efter samrådet, at han 'var lidt forvirret over, om S og SF var positivt eller negativt indstillede'.

Men beskeden fra hestens egen mund var anderledes klar.

"Det, vi forholder os til i Finansudvalget, er bevillingen til flere toldere. Den støtter vi," slog Morten Bødskov, finansordfører i Socialdemokratiet fast, mens SF's skatteordfører, Jesper Petersen, nikkede medgivende ved hans side.

"Den måde, regeringen ønsker at føre det ud i livet på, er vi ikke enige i, og det bliver ændret, hvis vi får flertallet efter et folketingsvalg," sagde Morten Bødskov.

Han forklarede, at det især er planerne om at oprette fysiske toldanlæg ved grænserne, som S og SF er uenige i. Og som de forhåbningsfulde kommende regeringspartier ønsker at rulle tilbage.

Risikoen for, at S og SF ikke vinder regeringsmagten efter et valg er der selvfølgelig, vedkender Jesper Petersen.

"Men det ville være barokt, når vi i flere år har knoklet for at få flere toldere, så vi kan standse narkotikasmugling og andet, bare at feje det af bordet, når vi nu endelig er lykkedes med at få regeringen til at skifte mening," siger han.

Selvom samrådet i dag altså varede usædvanligt længe, så har Finansudvalget endnu ikke endeligt godkendt bevillingen til ekstra toldere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.