S kalder Radikales løntryk-idé en svipser
Venstre afviser også, at støtte den Radikale idé om at presse prisen på løn ned. Foto: Billede fra Folketinget
Socialdemokraterne er langt fra enige med regeringspartneren i at reformer presser løn.

Det må være en svipser. Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokraterne på den radikale udmelding om, at lønpres er nødvendigt for at sikre den danske konkurrenceevne.

- Det er ikke regeringens politik, og det er ikke Socialdemokraternes politik, at vi skal lave politik, der trykker lønningerne, siger formanden for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Lennart Damsbo-Andersen (S).

I torsdagens udgave af Jyllands-Posten erkender den radikale arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq ellers, at lavere løn er en konsekvens af de reformer, som regeringen planlægger for at øge arbejdsudbuddet.

- Det er nødvendigt. For min skyld kan vi godt bevilge gode lønstigninger til danske lønmodtagere, men fordi vi er udfordret af, at Tyskland holder lønningerne stramt, bliver vi også nødt til at følge lønudviklingen i Tyskland, siger Nadeem Farooq til Jyllands-Posten.

Lennart Damsbo-Andersen mener ikke, at øget arbejdsudbud i sig selv øger beskæftigelsen. Han fremhæver i stedet, at regeringen har givet virksomhederne mulighed for straksafskrivninger af investeringer.

Det vil helt konkret forbedre konkurrenceevnen og dermed skabe arbejdspladser her og nu. Samtidig peger han på den kickstart, som regeringen satte i værk, kort efter, at den var tiltrådt.

Den virkede, mener han, selvom ledigheden fortsætter med at stige.

- Det godt være, at vi ikke har væsentligt flere i gang, end vi havde for et år siden. Men i resten af Europa går det rigtig skidt, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Derfor mener han, at regeringen skal holde sig til at øge de offentlige investeringer, forbedre vilkårene for virksomhederne og sikre, at flere får en uddannelse.

- Hvad løndannelsen skal være, det aftaler arbejdsmarkedets parter. Det skal vi ikke blande os i. Hvis De Radikale mener, at vi skal det, må det simpelthen være en svipser, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Også hos regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, har de radikale budskaber vakt opsigt.

- Konsekvensen af at presse lønningerne er ikke, at dansk erhvervsliv får bedre konkurrenceevne, men at virksomhedernes ejere opnår en højere profit, lyder det fra partiets gruppeformand Per Clausen.