S holder trepart i live
Trepartsforhandlinger som institution er ikke død. Det slår S-ordfører klart, efter Venstre har været ude og nærmest aflivet den del af den danske model. Foto: Mik Eskestad / POLFOTO
Trepartsforhandlingerne lever som en integreret del af den danske model, mener Socialdemokraternes Jens Joel.

Rygterne om trepartsforhandlingernes død er stærkt overdrevne.

Det siger Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører Jens Joel om, at Venstres forhenværende finansminister Claus Hjort Frederiksen i Information begraver trepartsforhandlingerne mellem regering, arbejdsgivere og fagforbund under næste borgerlige regering.

- Det er dumt og en lille smule hurtigt på aftrækkeren. Trepartsforhandlingerne er en integreret del af den danske model.

- Når man skal løse store udfordringer, kan det være meget relevant at tage det redskab i brug. Det er uklogt af Claus Hjort, siger Jens Joel.

Fagforbundene er uenige. Forleden kritiserede FOA's formand Dennis Kristensen andre LO-forbund i trepartsforhandlingerne i Politikens kronik, påpeger Claus Hjort Frederiksen.

S-R-SF-regeringen opgav at finde fire milliarder kroner ved trepartsforhandlinger, fordi Dansk Metals formand Thorkild E. Jensen afviste at sløjfe ferie- eller helligdage for at øge arbejdsudbuddet.

Jens Joel erkender dog, at trepartsmodellen har metaltræthed.

- Vores erfaring er et eksempel på, at man ikke kan tage for givet, at alle tre parter kan finde sig til rette i en given aftale.

- I trepartsforhandlinger har man aldrig kunnet tage et resultat for selvfølgeligt, siger Jens Joel.

Søndag lagde han afstand til LO's formand Harald Børsting og 3F's formand Poul Erik Skov Christensen, som bad regeringen aflyse reformer af SU og kontanthjælp og i stedet skaffe flere job til arbejdsløse.

Jens Joel afviser, af fagbevægelsen er imod regeringen.

- Man forhindrer ikke den anden i at føre sin politik ved at gå ud at sige sin mening. Vi har et ganske godt samarbejde med fagbevægelsen, og en forståelse med dem om, at der selvfølgelig skal laves reformer, siger Jens Joel.