Nu bliver det lettere at være ledig
Folketinget førstebehandlede i dag en lang række lovforslag om at afbureaukratisere på beskæftigelsesområdet. Foto: Colourbox.dk
Fra foråret slipper ledige, virksomheder og a-kasser for en lang række bureaukratiske regler.

Til foråret er det slut med ligegyldige jobansøgninger, mødepligt i jobcentret og dumskrappe regler om CV'et på jobnet.

I stedet kan de ledige blive pålagt at søge konkrete job, klare en del af kommunikationen med jobcentret via digitale medier og allerede søge job med løntilskud inden for seks måneders ledighed.

Torsdag førstebehandlede Folketinget den omfattende lovpakke, som skal luge ud i en lang række bøvlede regler og gøre beskæftigelsesindsatsen mere smidig.

"Aftalen skal bidrage til, at ledige, virksomheder, selvstændige, kommuner og arbejdsløshedskasser, der til dagligt bruger og har nytte af et velfungerende arbejdsmarked, får en mindre bøvlet hverdag," sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fra talerstolen.

Afbureaukratiseringen i beskæftigelsesindsatsen blev skudt i gang under hendes forgænger Inger Støjberg (V), der i forbindelse med kampagnen 'Væk med bøvlet, Inger' modtog 1.600 forslag til gøre indsatsen mere smidig.

Og lovpakken, der skal gælde fra 5. marts, bakkes op af et bredt flertal bestående af Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

Nadeem Farooq, der er arbejdsmarkedsordfører for Det Radikale Venstre, ser frem til ændringerne.

"Både den ledige og jobcentret er underlagt en række rigide regler, som faktisk hæmmer muligheden for at få den ledige i job. For eksempel skal man i dag søge et bestemt antal job. Men nu får jobcentret mulighed for meget mere rationelt at pålægge den ledige at søge et bestemt job," siger han til Newspaq.

Men politikerne er ikke færdige med lugejernet. Der skal fjernes mere ukrudt, bebuder Leif Lahn Jensen, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne.

"Det vigtigste ved al den her afbureaukratisering er, at det har sat tanker i gang i både partierne og regeringen. Vi stopper ikke her, vi kommer til at afbureaukratisere mere. Men samtidig vil jeg også slå fast, at vi kommer ikke til at lave nye regler, så vi går et skridt frem og to tilbage. Det er vigtigt, at vi hver gang spørger os selv, om ny regel reelt får folk i arbejde," siger han.

Dansk Arbejdsgiverforening er dog skeptisk over for at fjerne flere krav, som kan gøre det "lettere" at være ledig.

"Vi er blandt andet betænkelige over for, at man bliver fritaget for at skulle søge andre job, når man er på vej til at opnå beskæftigelse. Og så mener vi, at det er mere hensigtsmæssigt, at der er et nationalt krav om, at man skal søge et antal job, frem for at beslutningen bliver lagt hos den enkelte sagsbehandler i kommunen," siger chefkonsulent Jørgen Bang Petersen.

Lovpakken ventes vedtaget 23. februar.