S-folk: EL skal nok redde dagpengene
Fra venstre: Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), FTF-formand Bente Sorgenfrey, LO-formand Harald Børsting og KL-formand Erik NIelsen har sat sig for at finde job til de dagpengemodtagere,s om står til at ryge af ydelsen. Her ses de foran ministeriet i fredags. Børsting meldte klart ud, at indsatsen ikke er nok, mere skal gøres for de berørte. En række socialdemokrater er enige med ham. Simon Fals
Flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer vil komme dagpengemodtagere til undsætning, men de siger det ikke offentligt.

En bred skare af medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe er ivrige efter at hjælpe de tusindvis af dagpengemodtagere, som står til at ryge af ydelsen fra årsskiftet.

Men benhård partidisciplin og ønsket om at holde ro i egne rækker forhindrer dem i at råbe op i offentligheden, sådan som kollegaerne Rasmus Prehn og Orla Hav gjorde tidligere på måneden.

"En S-ledet regering kan naturligvis ikke leve med, at flere tusinde ledige ryger ud af dagpengesystemet," siger en erfaren MF'er til Avisen.dk.

Samme tone lyder fra en række andre.

"Vi er rigtig mange, som gerne vil række hånden ud og finde en løsning for dagpengemodtagerne," konstaterer en fremtrædende ordfører.

Den klarer Enhedslisten

Lige nu vælger røsterne at holde kritikken internt, og nøjes i offentligheden med at støtte op om beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) initiativ, der samler arbejdsgivere, kommuner, fagforeninger og a-kasser i forsøget på at skaffe de job, der kan løfte ledige ud af kniben.

Men måske endnu vigtigere sætter MF'erne deres lid til, at Enhedslisten i de kommende finanslovsforhandlinger skal få forhandlet en løsning igennem.

Socialdemokraterne vil med andre ord græde endog meget tørre krokodilletårer, hvis Enhedslisten i forhandlingerne får presset især de radikale til en aftale, som holder hånden under dagpengemodtagerne.

"For mig er det fuldstændig underordnet, hvem der løber med æren," siger en ordfører.

"Enhedslisten har hidtil i det her regeringssamarbejde været eklatant ringe til at præsentere, hvilke positive resultater de har fået ud af at støtte den her regering. Det kunne jo være deres mulighed," lyder det.

Vi slår koldt vand i blodet

Socialdemokraterne indledte tirsdag deres sommergruppemøde i Helsingør. Her vil budskabet udadtil bl.a. handle om den pakke til unge ledige, som regeringen netop har præsenteret. Indadtil vil snakken især dreje sig om, hvordan dagpengemodtagerne ikke kastes ud i en uvis situation.

"Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at diskutere det her. Men vi holder det altså internt. Tiden er ikke til flere offentlige diskussioner," påpeger en.

Den kommende tid vil medlemmerne således fortsat holde debatten bag lukkede døre

"Slå nu koldt vand i blodet. Der kan ske rigtig meget. Husk, at finanslovsforhandlingerne først starter for alvor om to måneder."

Beskæftigelsesministeriet vurderer, at mellem 9.000 og 16.000 personer ryger ud af dagpengesystem næste år. A-kassernes Samvirke skønner, at tallet ligger noget højere, 20.000-25.000.