Danskere til regeringen: Forlæng dagpengene
Forpinte SF-spidser kan finde trøst i ny Wilke-måling. Et stort flertal ønsker, at regeringen griber ind over for dagpengemodtagere, der står til at miste ydelsen. Greger Tycho
En dugfrisk meningsmåling gør det klart, at vælgerne gerne ser, at regeringen griber ind og hjælper dagpengemodtagere i knibe.

Regeringstoppen bør bøje sig for Enhedslisten, fagbevægelsen og stemmer i Socialdemokraterne og SF i spørgsmålet om endnu en forlængelse af lediges dagpenge.

Så klar er meldingen fra vælgerne i en meningsmåling foretaget af Wilke for Avisen.dk.

Således svarer 52 procent, at dagpengeperioden bør forlænges fra nytår.

Kun godt hver tredje siger, at perioden skal forblive de to år, som den tidligere regering gennemførte med Genopretningspakken i foråret 2010.

SF klar til "andre tiltag"

SF har gjort det klart, at partiet både er klar til at kigge på indfasningen af dagpengeperiodens afkortelse og på genoptjeningsretten.

Politisk ordfører Jesper Petersen (SF) åbner således for, at regeringen vil lytte til vælgerne og gøre yderligere end den indsats beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), kommunerne, a-kasser og fagbevægelsen er igang med.

"Regeringen forholder sig nu til den situation, hvor tusinder af mennesker står til at miste deres indtægt. SF har villet sætte det højt på den politiske dagsorden, og regeringen vil følge det meget tæt. Det er helt rigtigt at sætte fokus på job, udannelse og opkvalificering, som regeringen arbejder med nu. Men jeg vil bestemt heller ikke udelukke, der kan være behov for andre tiltag," lyder det fra Jesper Petersen.

Han understreger dermed, at dagpengene kan komme i spil senere på efteråret.

"I SF arbejder vi for at finde løsninger, som der er mere perspektiv i og allerhelst giver en økonomisk sikkerhed, der rækker udover de næste seks måneder. Et led i det kan selvfølgelig også være at kikke på dagpengeområdet," siger han.

Socialdemokrater peger fingre af VKO

Hos socialdemokraterne rykker målingen ikke ved, at Mette Frederiksen og parterne nok skal finde en løsning.

"Det gør dybt indtryk på mig, når folk mister dagpengene. Men hvis du spørger en ledig, om han helst vil have et job eller længere tid på dagpenge, så vil han helt i arbejde," siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen, og tilføjer:

"Der er stadig nogle måneder til årsskiftet, så lad os nu se, om den indsats som beskæftigelsesministeren, Mette Frederiksen, har sat i gang, ikke når at virke," lyder det fra Leif Lahn Jensen.

Han sender samtidig en reminder til vælgerne

"Jeg synes, folk skal bide mærke i, at det var den forrige regering, som indførte forringelsen af dagpengene. Og hvis det ikke var for os, så var mange allerede røget ud allerede den første juli."

Beskæftigelsesministeriet vurderer, at mellem 9.000 og 16.000 personer ryger ud af dagpengesystem næste år. A-kassernes Samvirke skønner, at tallet ligger noget højere, 20.000-25.000.

Sådan har vi spurgt

Enhedslisten og SF ønsker at forlænge dagpengeperioden yderligere i forbindelse med finansloven, sådan at ledige ikke mister deres indtægt. Mener du, det er en god idé?

  • Ja - 52,6 procent
  • Nej - 35,9
  • Ved ikke - 11,5

Meningsmålingen blev foretaget på internettet blandt 506 repræsentativt udvalgte danskere.

Usikkerheden er cirka tre procent.

Kilde: Wilke

via Listen To News