S-bagland: Giv kommunerne arbejdspladser, Thorning
Desto flere anlægsprojekter, vi kan få lov at sætte i gang, desto flere arbejdspladser kan vi skabe, siger Brøndbys borgmester, Ib Terp (S) Colourbox / modelfoto
Kommunerne skal have lov til at buge flere penge på at renovere skoler, plejehjem og veje. Det er S-baglandets krav til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvis regeringen virkelig har planer om en ny vækstplan.

Når Helle Thorning-Schmidt torsdag aften holder nytårstale, kan hun gøre alvor af de vedholdende rygter om, at regeringen overvejer at skabe en ny vækstplan for Danmark. Hvis det sker, skal regeringen hæve det såkaldte anlægsloft, lyder det fra flere S-borgmestre og repræsentanter fra fagbevægelsen. Loftet har indtil videre betydet, at mange skoler, plejehjem og veje ikke kan renoveres, selvom de enkelte kommuner rent faktisk har penge til det. Det skriver Berlingske.

Brøndbys borgmester, Ib Terp (S), siger til avisen, at han gerne vil have anlægsloftet forhøjet.

- Vi har mistet arbejdspladser i kommunen. Vi har nogle store renoveringsopgaver foran os. Samtidig klager byggeriet over, at de stadigvæk har for stor kapacitet i forhold til de opgaver, der er at udføre. Desto flere anlægsprojekter, vi kan få lov at sætte i gang, desto flere arbejdspladser kan vi skabe, siger Ib Terp.

Fattige kommuner skal have penge

I 2013 fik kommunerne lov til at hæve anlægsinvesteringerne med to milliarder kroner. Dermed endte anlægsloftet samlet set med at udgøre 18 milliarder kroner. Dengang forklarede daværende formand for Kommunernes Landsforening (KL), Erik Nielsen (S), at øgede anlægsinvesteringer kan have en positiv effekt på beskæftigelsen.

I 2014 sænkede regeringen dog anlægsloftet med 750 millioner kroner, så det igen landede på omkring 18 milliarder. Den nuværende formand for KL, Martin Damm (V), mener, at fattige kommuner skal have penge til at renovere og bygge, hvis anlægsloftet igen bliver hævet i 2015.

I Aalborg Kommune håber den socialdemokratiske borgmester, Thomas Kastrup, ifølge Berlingske, at han i fremtiden kan få bedre muligheder for at investere i en infrastruktur til fordel for det lokale erhvervsliv.

Lytter til alle gode råd

- Det er jo helt klart, at hvis vi lempede anlægsloftet, er der mange projekter, der kunne fremmes. Antallet af arbejdspladser tilknyttet Aalborg Havn er steget fra 6.300 til 9.100. Her vil det skabe endnu bedre vækstmuligheder, hvis infrastrukturen forbedres, siger Thomas Kastrup til Berlingske.

Ole Hækkerup, politisk ordfører for Socialdemokraterne, mener, at regeringen allerede har prioriteret at øge driftsudgifterne i kommunerne. Han er dog lydhør over for alle gode råd.