Rumænere dømt for dødsvold og røveri løslades i Danmark
Forholdene i rumænske fængsler betyder ifølge Højesteret, at Danmark ikke kan udlevere kriminelle til landet.

Når dansk politi anholder personer, der er dømt for grov kriminalitet i Rumænien, bliver de ikke udleveret til Rumænien. De bliver løsladt.

Det skriver Berlingske lørdag.

Årsagen til løsladelserne skal findes i Højesteret, skriver avisen. Her henvises til en dom fra 31. maj, hvori fire rumænere får rettens ord for, at de ikke skal udleveres, da man ikke kan garantere, at de kan afsone under ordentlige forhold.

Det handler om pladsen i rumænske fængsler. Berlingske skriver, at den er trang, og derfor ikke overholder artikel tre i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

For at eksemplificere konsekvenserne kigger Berlingske på to anholdelser fra Nordjylland 2. februar. Her viste de to anholdte sig at være fra Rumænien, hvor de var dømt for henholdsvis vold med døden til følge og groft røveri.

Under deres fængsling kom dommen fra Højesteret, hvorefter Rigsadvokaten opgav at udlevere dem. I stedet blev de løsladt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil drøfte sagen med sin rumænske kollega i næste uge.

Storbritannien har ifølge Berlingske angiveligt fået en garanti for, at de personer landet udleverer til Rumænien afsoner under ordentlige forhold.

- Jeg har udtrykt et klart ønske om, at Danmark tilbydes en tilsvarende garanti, siger justitsministeren til Berlingske.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, kalder det "rablende skørt", at Danmark ikke kan udlevere til Rumænien.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener, at situationen er "helt på en anden planet".

Begge har de med retsudvalget for nylig besøgt et rumænsk fængsel.

Den rumænske ambassade oplyser følgende til Berlingske:

- Rumænien deler interessen for at finde løsninger på disse spørgsmål, der overholder europæisk lovgivning, og er i færd med at identificere yderligere foranstaltninger til forbedring af fængselsforholdene.

/ritzau/