Rønn nægtede at forlade sit ministerium

Statsministeren blev tvunget til at fyre sin integrationsminister, fortæller Birthe Rønn Hornbech i en ny erindringsbog.
Pia Kjærsgaards opførsel og attitude bliver også hudflettet i Rønns bog.
Pia Kjærsgaards opførsel og attitude bliver også hudflettet i Rønns bog. Foto: Scanpix, Jens Nørgaard Larsen

Det var ikke let for Lars Løkke Rasmussen at slippe af med Birthe Rønn Hornbech som integrationsminister. Hun nægtede ganske enkelt at gå af og krævede, at han fyrede hende; noget han for alt i verden ville undgå, for den slags ser ikke pænt ud. Det skriver Birthe Rønn Hornbech i sine erindringer fra ministertiden i bogen "Ministerbilleder".

"Statsministeren vil af med mig, men først vil han tale med mig. Han virker ked af det og er træt efter en smuttur til Afghanistan. Jetlaget har tydeligvis ikke fortaget sig. Vi taler i nogen tid over en kop kaffe. Han kæderyger. Hans afgørelse er truffet. Min også. Jeg går ikke frivilligt."

Sådan lyder Rønn Hornbechs beskrivelse af det sidste møde inden hendes afgang som minister; en afgang som Løkke følte sig tvunget til at effektuere efter skandalen om manglende indfødsret til de statsløse palæstinensere. Hendes beskrivelse af Løkkes ageren i sagen er hudløs og udleverende.

"Han hænger med hovedet. Han taler og forsøger at få mig til at trække mig. Han bryder sig åbenbart ikke om selv at sige, at han fyrer mig. Først da jeg for sidste gang siger, at jeg ikke vil gå og tilføjer, at han så bliver nødt til at fyre mig, svarer han: Det gør jeg så. Jeg anbefaler ham at tage hjem og sove. Jeg kan se, hvor udmattet og ked af det, han er."

Men Lars Løkke Rasmussen tør ikke fortælle offentligheden, at han har fyret Birthe Rønn Hornbech.

"Statsministeren holder pressemøde og vil ikke direkte indrømme, at han har fyret mig," skriver Birthe Rønn Hornbech i bogen, der udkommer 6. september på forlaget Gyldendal.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.