VORES VALG

Rød regering på koalitionskurs med Israel

En rød regering vil anerkende palæstinensisk stat. Venstre siger, at det vil ødelægge Danmarks forhold til udlandet.
S og SF er enige om, at en palæstinensisk stat, skal anerkendes
S og SF er enige om, at en palæstinensisk stat, skal anerkendes Foto: Martin Lehmann / POLFOTO

Valgkampen har indtil videre primært kredset om de udfordringer, vi har, inden for vore egne grænser. Men det kan ændre sig nu.

Hvis S-SF kommer til magten, vil de anerkende en palæstinensisk stat, skriver Politiken.

Og det kan føre til diplomatiske problemer med Israel.

Formand for SF, Villy Søvndal, ser det som et naturligt skridt, eftersom FN alligevel med stor sandsynlighed, skal stemme om samme forslag sidst i september.

"Det er nødvendigt at anerkende en palæstinensisk stat. Når det oven i købet kommer til at ske i FN-regi, er det oplagt. Vi kan også se i den øvrige verden, at der formentlig vil være rigtig mange lande, der går ind og anerkender,", siger Villy Søvndal til Politiken.

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Jeppe Kofod, tilslutter sig nødvendigheden af at anerkende Palæstina, med det forbehold, at der endnu ikke er fremsat et forslag af Palæstina selv.

På den israelske ambassade betegner talsmand Dan Oryan det som "foruroligende, hvis noget ansvarligt parti i Danmark skulle vise sig at støtte skridt, der er i strid med Osloaftalen mellem Israel og palæstinenserne".

Den nuværende regering ser også med stor forundring på forslaget, som udviklingsminister Søren Pind (V) mener, "vil ødelægge Danmarks forhold til udlandet".

Udenrigsminister Lene Espersen (K), tilslutter sig Søren Pind. Hun øsnker ikke at Danmark skal gå alene foran resten af FN.

"Det er i hvert fald ikke noget, jeg som udenrigsminister vil anbefale, at man overhovedet gør sig overvejelser om. Vi gør et stort stykke arbejde i kredsen af EU-ministre for at prøve at holde sammen," siger hun til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.