Langer ud efter anti-racistisk kampagne: "Det er lodret forkert"
SF-politikeren Halime Oguz kritiserer i skarpe vendinger kampagnen #StemAntiracistisk, der føres på sociale medier. Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix.
Kampagnen #StemAntiracistisk vækker vrede hos socialdemokrater og SF'ere. Kendt forfatter støtter kampagnen.

Kampagnen #StemAntiracistisk på sociale medier får en hård medfart fra dele af venstrefløjen.

Kampagnen, der støttes af folketingskandidater fra Enhedslisten og Alternativet, mener at "minoritetsetniske borgere bør bruge deres stemme ved det kommende valg til at gøre op med højrefløjens og Socialdemokratiets racistiske politik."

Men nu svarer politikere fra Socialdemokratiet, DSU og SF igen. De mener, at kampagnen er helt skæv og stempler det store flertal som racister. Formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Frederik Vad Nielsen, er en af dem, der er meget kritisk.

"Det er lodret forkert", skriver han i en opslag på Facebook. Se hele opslaget her:

Kandidat trækker sig

DSU-formanden får fuld opbakning fra SFs københavnske folketingskandidat Halime Oguz, der mener kampagnen er direkte usmagelig:

- Den kampagne er SÅ perfid. I stedet for at opfordre folk til at stemme på det parti, de er mest enig med politisk - også når det kommer til fordelingspolitik og andre områder - så stempler de majoriteten som racistisk, siger SF-kandidaten, som undrer sig over, hvis nogle af hendes partifæller bakker op.

De stempler majoriteten som racistisk
Halime Oguz, folketingskandidat, SF

- Folkene bag kampagnen antager, at alle udlændinge er én homogen gruppe - noget de selv har problematiseret i andre sammenhænge - og udøver social kontrol over dem. Det er så selvmodsigende, siger Halime Oguz til Avisen.dk.

En af underskriverne på opfordringen til at støtte #StemAntiracistisk er forfatteren og debattøren Ahmad Mahmoud. Han blev i september 2018 valgt som folketingskandidat for SF i Greve og Solrød, men skriver på Facebook, at han har trukket sig som kandidat 'for et par måneder siden':

Til Avisen.dk understreger Ahmad Mahmoud, at hans støtte til #StemAntiracistisk og hans farvel til SF ikke har noget med hinanden at gøre:

- Jeg har trukket mig af personlige grunde, og det er sket lang tid før den her kampagne, siger han.

Forfatteren til Sort Land, Ahmad Mahmoud, støtter kampagnen #Stem Antiracistisk. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix.

Kan ikke længere regne med rød blok

Muneeza Rosendahl, der er en af initiativtagerne til #StemAntiracistisk, forklarer at kampagnen er opstået som en protest mod de mange stramninger af udlændingelovgivningen og retorikken i den politiske debat.

- Tidligere kunne man regne med, at rød blok var human og medmenneskelig, men nu har mange kastet sig ind i kampen om, hvem der kan stramme mest. Og så er vi mange, der siger fra, siger hun.

Men er det racistisk politik, der bliver ført?

- Det mener vi, at det er. Forstået som, at man har en fjendtlig holdning overfor grupper med en anden etnicitet eller kultur.

Er flertallet af befolkningen racister, når de støtter op om partier som Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti?

- Vi kalder ingen racister, men vi opfordrer til at stemme mod racistisk lovgivning. Og hvis man vil sige fra, så skal man stemme anti-racistisk. Det vil sige Alternativet, Enhedslisten eller Radikale.

Men ikke SF?

- De er måske på vippen. Jeg ved godt, at SF har en fornuftig politik for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark, men partiet har stemt for dele af ghettopakken og partiformanden har en bekymrende retorik, når hun taler om folk med ikke-vestlig baggrund.

via Listen To News