Patienter bliver ramt: Nu slår lægerne alarm
Vores sundhedsvæsen er under pres, siger Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing, Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen og Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup. Foto: Sara Bender/Mads Claus Rasmussen/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
80 procent af lægerne mener ikke, der er ressourcer nok til at klare presset på sundhedsvæsenet. Ældre Sagen og sygeplejerskerne bakker dem op.

Kort tid før valgkampen officielt fløjtes i gang, kommer landets læger med et alvorligt alarm-opkald til politikerne. Mere end 80 procent af lægerne mener ikke, sundhedsvæsenet får penge nok til at klare presset fra blandt andet det stigende antal ældre.

Det viser en Gallup-måling blandt flere end 700 læger som Lægeforeningen står bag.

- Det er en bekymrende udvikling, vi har mærket i en årrække. Det er kollegaernes dagligdag, som jeg også selv har oplevet, da jeg arbejdede på hospital, siger Andreas Rudkjøbing, Lægeforeningens formand.

Han frygter en valgkamp, hvor alvoren drukner i uigennemskuelige talkrige: 

- Jeg savner, at man tager det stigende antal ældre alvorligt. Vi får flere patienter og borgerne stiller større krav, de vil hurtigere til og mange patienter vil eksempelvis gerne have enestuer. Det er forståeligt, men det kan ikke indfries uden penge, siger Andreas Rudkjøbing.

Han bakkes op af blandt andet Ældre Sagen:

- I mange tilfælde bliver ældre indlagt og kommer til at ligge på gangen eller på overfyldte stuer. Overbelægning i et sundhedsvæsen er i sig selv et sygdomstegn, og det betyder, at der er flere patienter end der er personale til at passe dem og passe dem ordentligt, siger direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Fare for nedsmeltning

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, advarede tirsdag om, at sundhedsvæsenet står overfor en 'nedsmeltning'.

- Politikerne siger, de sætter flere penge af, men det står ikke mål med medicinudgifterne, de nye opgaver og kravene til behandling. Politikerne er ikke meget for at prioritere, og så havner problemet hos frontpersonalet, udtalte sygeplejerskernes formand.

Sygeplejersken Stine Arnhild gav seerne et indblik i travlheden på et hospital i DR-dokumentaren 'Jeg svigter mine patienter' mandag. Foto: DR.

Regeringen mener, at netop sundhedsområdet er prioriteret og har fået tilført mange penge. Men den køber lægernes formand ikke:

- Der er kommet flere penge, men det har i gennemsnit været én procent årligt siden 2010. Det er selvfølgelig mange penge, når man lægger det hele sammen, men det er langtfra nok, når man ser på stigningen i antallet af patienter, siger Andreas Rudkjøbing og tilføjer, at ny teknologi ikke hjælper på den trængte økonomi:

- Ny teknologi koster penge. Mange tror det sparer, men det er faktisk fordyrende. Vi bruger det, fordi det gør behandlingen bedre, billigere er det altså ikke.

Lægeforeningen har foreslået, at økonomien i sundhedsvæsenet løftes med to procent om året frem til 2025:

- Det vil betyde, at vi holder skindet på næsen i forhold til det pres, der er på sundhedsvæsenet, siger Andreas Rudkjøbing.

Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup er enig i behovet for en økonomisk indsprøjtning til sundhedssektoren for at løse udfordringen med, at vi bliver flere ældre:

- Stat, regioner og kommuner er pinedød nødt til at afsætte midler i langt større omfang til det stigende antal ældre over 80 år. Desuden skal der skaffes tilstrækkeligt med personale til at passe og pleje dem, der har været med til at opbygge det samfund, vi har i dag, siger Bjarne Hastrup.

Minister lover penge

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tager sundhedspersonalets opråb alvorligt:

- Deres frustrationer er et tydeligt tegn på, at der er behov for ændringer i den måde, vi driver sundhedsvæsenet på, siger ministeren til Avisen.dk.

Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing forstår frustrationen blandt medlemmerne. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Ministeren peger på, at sundhedsreformen vil lette presset på sygehusene ved at rykke mere af den ikke-specialiserede behandling ud af sygehusene og prioritere uddannelse af mere personale.

- Der er ganske enkelt brug for flere hænder for at det kan hænge sammen. Både for den enkelte medarbejder, der savner kolleger, og for arbejdspladserne, der mangler folk. Derfor vil vi konkret sørge for, at der kan uddannes 2.000 ekstra sygeplejersker og 160 ekstra almen praktiserende læger, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Hun vil ikke bakke op om Lægeforeningens ønske om, at økonomien i sundhedsvæsenet løftes med to procent om året frem til 2025, men lover dog at der er penge på vej:

- Regeringen vil med Nærhedsfonden ekstraordinært løfte det nære sundhedsvæsen med seks milliarder kroner, og det er vel at mærke penge, der kommer oveni de penge, vi fremover vil løfte sundhedsvæsenet med. Så jeg deler Lægeforeningens ønske om, at sundhedsvæsenet løftes.

 

via Listen To News