Den er helt gal med etikken på mange sjællandske restaurationer - lige fra pizzeriaet til gourmetrestauranten.
Fødevarestyrelsen har kigget 80 restauranter på Sjælland i menukortene og fundet masser af eksempler på ønsketænkning og fri fantasi.
29 procent af restauranterne er blevet grebet i f.eks. at sælge dåsemad som hjemmelavet, frilandskalkun, der aldrig har været ude for en dør og økologiske hakkebøffer, der aldrig været økologiske.
"En del af branchen har et problem i forhold til reglerne. Enten er det sjusk eller bevidst snyd. Reglerne er gamle, så de kan ikke undskylde sig med, at de ikke kender dem," siger Fødevarechef Bjørn Wilander til Newspaq.
I flere end hver sjette af de 80 kontrolbesøg, var overtrædelserne af reglerne for anprisninger så alvorlige, at restauranterne nu kan se frem til en bøde.
Den udbredte fusk med anprisningerne får nu fødevareminister Henrik Høegh (V) til at bede Fødevarestyrelsen om at kigge en ekstra gang på restauranternes menukort og hjemmesider.
"Det er absolut ikke tilfredsstillende, at så mange restauranter har en dårlig moral. At de lokker kunderne til sig under falske forudsætning og opnår en helt uberettiget konkurrenceforskel i forhold til seriøse spisesteder," siger han til Nyhedsbureauet Newspaq.
Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om, at holde grundigt øje med om menukortene holder, hvad de lover, når de er på 'smileybesøg' hos en restaurant eller cafe i den kommende tid.
"Jeg er sikker på at den forstærkede indsats vil have en afskrækkende og præventiv effekt overfor de restaurationer, der vildleder," siger ministeren.
I 11 procent af tilfældende på Sjælland og i København gav Fødevarestyrelsen en indskærpelse.
Bøder blev blandt andet givet i et tilfælde, hvor en restaurant fremhævede sit køkken for at være økologisk, mens indskærpelser bl.a. blev givet i et tilfælde, hvor det hakkede kød blev anprist som friskhakket, men var gaspakket og havde en holdbarhed på fem dage.