Rengøringsjob gør folk syge
Lise Rasmussen, der er rengøringsassistent på Herlev Amtssygehus, risikerer blodpropper, fedme og førtidspension på grund af sit arbejde Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Rengøringsfolk lider af forhøjet blodtryk og overvægt. Rengøringsservice i København vil ikke længere have rengøringsassistenter på fuld tid.

Rengøringsassistenter får flere blodpropper, bliver federe og må oftere gå på førtidspension end andre arbejdende danskere.

Det viser forskning fra et ikke-færdigt projekt fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

To ud af tre rengøringsassistenter er overvægtige og en tredjedel kan med et BMI på over 30 betegnes som medicinsk fede - det er dobbelt så mange som hos voksne danskere generelt.

Oven i købet lider 40 procent af forhøjet blodtryk, viser NFA's foreløbige tal, der er baseret på informationer fra 334 rengøringsassistenter.

Rengøringsservice: De kan ikke klare 37 timer

De dårlige sundhedsforhold har fået Rengøringsservice i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning til at reagere. Her skal de ansatte nu kun gøre rent halvdelen af arbejdsdagen - resten af tiden skal de passe multihandicappede børn, lave mad eller arbejde som receptionister.

"Kroppen kan simpelthen ikke holde til at gøre rent 37 timer uge efter uge. Vi skal have afskaffet den klassiske rengøringsstilling, så tiden ikke kun går med den nedslidende og egentligt ret kedelige rengøring," fortæller rengøringsleder Heidi Bundsgaard, der står bag projektet.

I dag har 80 af hendes 270 rengøringsmedarbejdere "kombijob", som det bliver kaldt. Målet er, at finde kombijob til alle.

Færre smerter til de arbejdende

Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er der ikke andre ansvarlige løsninger.

"Det er det helt rigtige at gøre, men også på tide. Forskere har opfordret til det her i 20-30 år," siger seniorforsker fra NFA, Mari-Ann Flyvholm.

"Folk kan ikke holde til rengøring på fuld tid, fordi arbejdet er ensformigt og nedslidende. Derfor bør man skifte mellem rengøring og andre mindre fysisk hårde opgaver på for eksempel et kontor," forklarer hun.

I Københavns Kommune har kombijobprojektet på to år halveret antallet af rygskader fra cirka 20 om året til godt 10.

Endnu har kun omkring en tredjedel af landets kommuner sat pilotprojekter med kombijob i gang. Endnu værre ser det ud i den private sektor. Det vurderer Ellen Lykkegaard, formand for Den Offentlige Gruppe i 3F, der organiserer de offentligt ansatte rengøringsassistenter.

"Vi skal have mere skub på, så flere kan supplere den nøgne rengøring med andet arbejde. Det er vejen frem," siger hun.

Formand: Kunden afgør jobbet, ikke os

De private rengøringsselskaber afviser,  at ansvaret for flere kombijob ligger hos dem.

"Det er kunden, der afgør, hvilke funktioner vi løser, og det må vi rette os ind efter. Det er lettere inden for det offentlige, fordi de både er kunde og udbyder," siger Per Vesterholm, formand for Rengøringsselskabernes Branche- og Arbejdsgiverforening.

Først når krisen vender, vil der være overskud hos arbejdsgiverne til at tænke i kombijob, mener Per Vesterholm.