Rengøringsassistenter snydt for fratrædelse: Nu får de en halv million
12 rengøringsassistenter får nu en efterbetaling på hele 538.500 kroner. Foto: Iris/arkiv
12 rengøringsassistenter fik ingen fratrædelsesgodtgørelse, da deres arbejdsgiver mistede en kontrakt. Nu får de erstatning.

I 2011 vandt det private selskab Allianceplus udbuddet af rengøringen på Panum Instituttet på Københavns Universitet, hvor fremtidens læger og tandlæger bliver uddannet.

Men i december 2012 mistede Allianceplus kontrakten i utide, fordi universitetet ikke var tilfreds med kvaliteten af rengøringen. I den forbindelse fik 12 af rengøringsassistenterne ingen fratrædelsesgodtgørelse, hvilket 3F efterfølgende krævede på vegne af medlemmerne.

Nu har 3F indgået et forlig med Dansk Industri og virksomheden, der betyder, at rengøringsassistenterne skal have en efterbetaling på hele 538.500 kroner. Det skriver Fagbladet 3F.

Forhandlingssekretær fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Mette Madsen, er meget tilfreds med resultatet.

- Det har været et godt forløb. Og jeg er meget glad for, at vores medlemmer nu får deres retmæssige fratrædelsesgodtgørelse, siger Mette Madsen.

Hun påpeger, at det vigtige i denne sag er, at rengøringsassistenterne på opsigelsestidspunktet stadig var omfattet af den offentlige overenskomst, hvilket betyder, at de har ret til en fratrædelsesgodtgørelse efter den offentlige overenskomst og ikke serviceoverenskomsten, som de var overgået til ved fratrædelsen.

- I det her tilfælde var det vilkårene på den offentlige overenskomst, der gjaldt og ikke serviceoverenskomsten, siger Mette Madsen til Fagbladet 3F.

To af de 12 rengøringsassistenter opnåede ikke fratrædelsesgodtgørelse efter den offentlige overenskomst, fordi de ikke havde 12 års anciennitet. De havde ret til en godtgørelse efter den private overenskomst.

Det er ikke lykkes at indgå forlig for fire rengøringsassistenter, der blev overtaget af det rengøringsselskab, der overtog rengøringen efter Allianceplus. Allianceplus hævder, at virksomhedsoverdragelsesloven i deres tilfælde er gældende. Den sag går nu videre til Arbejdsretten.

Allianceplus har ingen kommentarer til sagen.