Rejsekort får kritik af Rigsrevisionen
Terminalerne er på plads mange steder, men rejsekortet er over fire år forsinket. Foto: Wikimedia/Smiley.toerist
Selskabet bag det stærkt forsinkede elektroniske rejsekort har fejlstyret projektet, konkluderer Rigsrevisionen.

Det skandaleramte rejsekort, der skal fungere som elektronisk billet i al offentlig transport, bliver nu også kritiseret af Rigsrevisionen.

I en omfattende rapport konkluderer Rigsrevisionen, at selskabet Rejsekort A/S ikke har kørt rejsekortprojektet tilfredsstillende, fordi selskabet ikke har sikret, at deres leverandør til fulde forstod ønskerne til rejsekortsystemet.

Rejsekortet er over fire år forsinket, fordi leverandøren ikke har overholdt de løbende tidsfrister for, hvornår de skulle levere de enkelte dele af rejsekortløsningen. Derfor kritiserer Rigsrevisionen Rejsekort A/S for ikke at have reageret "tilstrækkeligt i sin risikostyring på leverandørens problemer med at levere."

Der nåede at gå tre år, før selskabet indså, at "der var behov for en anden tilgang til leverandøren", som Rigsrevisionen udtrykker det.

Flere andre lande har allerede elektroniske betalingskort til den offentlige transport, blandt andet Holland og England. Grunden til, at det er så svært at få etableret i Danmark, er, at vi skal have et landsdækkende system, som skal rumme flere trafikselskaber. Det siger direktør for DTU Transport Niels Buus Jensen.

"I Danmark har man valgt at satse på et system, som er landsdækkende, og som dermed går på tværs af forskellige organisationer. Det kan være medvirkende til, at der er større udfordringer, end der er i de systemer, som allerede er i drift i f.eks. Holland og England," siger Niels Buus Jensen til Newspaq.

Uanset om det lykkes for Rejsekort A/S at levere deres rejsekortsystem eller ej, så vil fremtiden helt sikkert bringe en eller anden form for elektronisk betalingssystem.

"Ideen om, at vi skal gå fra klippekort og papirbilletter over til elektronisk betaling, er der ingen tvivl om, at det er den vej, det går. Men lige præcis hvilken form for elektronisk betaling, hvilket medie, det har jeg ikke mulighed for at vurdere," siger han.

Transportminister Hans Christian Schmidt har tidligere bedyret, at Rejsekortet ikke bliver lagt i graven, uanset forsinkelsen. Seneste melding lyder, at det vil være klart i 2012.

Også Rigsrevisionen siger i sin beretning god for den videre udvikling af rejsekortet, fordi selskabet og leverandøren i slutningen af 2010 har lavet en tillægsaftale om den resterende del af systemet.

"Det tættere samarbejde udgør et godt grundlag for, at Rejsekort A/S får leveret det rejsekortsystem, som selskabet forventer," skriver Rigsrevisionen, der dog advarer om, at projektet fortsat er risikabelt.