Regler for kunstgødning skal tjekkes

Justitsminister Lars Barfoed (K) vil nu gennemgå de danske regler for kunstgødning. Det sker efter det blodige terrorangreb i Oslo.
Så massive ødelæggelser kan laves med kunstgødning. Nu skal de danske regler have et tjek, så det bliver sværere at købe nok gødning til at lave kæmpe bomber.
Så massive ødelæggelser kan laves med kunstgødning. Nu skal de danske regler have et tjek, så det bliver sværere at købe nok gødning til at lave kæmpe bomber. Foto: THOMAS WINJE AIJORD / POLFOTO

Det skal bruges til landbrug, men kunstgødning kan også bruges til at fremstille dødbringende bomber.

Den bombe, der fredag raserede det centrale Oslo, var fremstillet af kunstgødning. Manden bag terrorbomben, Anders Behring Breivik, havde købt seks ton kunstgødning til sin gård. Ud af det fik han fremstillet en bombe på over 900 kg.

Nu skal de danske regler for kunstgødning gennemgås, så det samme ikke sker herhjemme.

"Vi skal se på, om reglerne er stramme nok. Det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at forhindre, at nogen kan begå samme handling som i Norge," siger justitsminister Lars Barfoed (K) til Newspaq.

Også i Afghanistan har vejsidebomber fremstillet af kunstgødning kostet mange soldater og civile livet. Herhjemme blev tre mænd i 2007 dømt for at have planlagt en terroraktion. Bomben, de forsøgte at fremstille, skulle laves ud af kunstgødning.

En løsning kan være, at det bliver sværere at købe store mængder gødning.

"En løsning kan være, at man ser på, om der skal indrapporteres, når der købes en hvis mængde gødning. Eksempelvis kan vi også gøre det sværere for nye landbrug at købe store mængder kunstgødning," lyder det fra justitsministeren, som understreger, at man ikke skal skade landbruget, men tænke på sikkerheden.

Lars Barfoed mener også, at der skal ses på, om landbrug helt kan undgå brugen af kunstgødning, hvis der er andre metoder.

Anders Behring Breivik havde oprettet firmaet Geofarm, som på angiveligt producerede grøntsager.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.