Regionerne kritiserer Kræftens Bekæmpelse
Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S) mener, at Kræftens Bekæmpelse skal have styr på data i forhold til venterlisterne for kræftbehandling. Foto: Colourbox
Nye tal viser ifølge Danske Regioner, at de overholder kræft-ventetider.

I de seneste uger har Danske Regioner været under kraftig beskydning for ikke at overholde ventetiderne på behandling af fire alvorlige kræftformer.

Det var Kræftens Bekæmpelse som kritiserede alt for lange ventelister for patienter med kræft i bugspytkirtlen, spiserøret og æggestokkene - senere kom der også kritik af samme for lungekræft.

Men nu viser nye tal ifølge Danske Regioner, at ventetiderne faktisk overholdes.

"Vores tal viser, at for tre af de fire kræftformer er der ikke de store problemer, der er marginale udsving og nogle få, der venter længere tid," siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S) til Newspaq.

Der er dog problemer i forhold til patienter, der har kræft i bugspytkirtlen, erkender formanden.

"Der, må vi erkender, at der er længere ventertider nogle steder, end der må være. Det er selvfølgelig utilfredsstillende, hvilket vi nu sætter en indsats igang over for," forklarer Ulla Astman.

Hun ligger dog ikke skjul på, at hun mener, at den senere tids kritik har været uberettigede. En kritik sundhedsudvalgsformanden nu sender tilbage til Kræftens Bekæmpelse.

"Jeg synes, at man skal overveje kraftigt, før man går ud med en kritik, at man sikrer sig, at datagrundlaget er i orden. For vi kan jo se, at det har det ikke været for alle disse kræftformer, og det skaber utryghed blandt borgere og patienter, og det synes jeg ikke er rimeligt," lyder det fra Ulla Astman.

Fredag eftermiddag holdt Sundhedsstyrelsens task force på kræftområdet et møde på baggrund af de nye tal og den nuværende kritik af behandlingen af kræft. Man forventer, at ventetiden for bugspytkirtel-patiener bliver nedbragt hurtigt.