Regeringens ambulance-løfte holder ikke
Det kan ikke svare sig at nå målsætningen på femten minutter alle steder i Danmark. Foto: www.colourbox.com (Arkivfoto)
Regeringens valgløfte fra 2007 kan ikke overholdes. I udkantsdanmark skal man vente længere end femten minutter på en ambulance.

I næsten syv procent af tilfældene i Region Syddanmark er ambulancerne ikke nået frem inden for et kvarter.

Det er ellers regeringens målsætning tilbage fra 2007, at alle ambulancekørsler skal nå frem inden femten minutter. En målsætning som blev skrevet ind i regeringsgrundlaget og 2020-planen.

Alligevel har det dog ikke været muligt at få alle ambulancer ud inden for tidsgrænsen. Det viser en ny analyse af ambulancekørsel i Region Syddanmark.

Det er især på Nordals og spidserne af Langeland, hvor man må vente lidt længere på de blå blink. Men også i Varde Kommune, ved området omkring Agerbæk og Nørre Nebel er der problemer.

Hvis man skal leve op til målsætningen om, at alle ambulancer skal være fremme inden et kvarter, kræver det, at Region Syddanmark fordobler antallet af ambulanceberedskaber, og det vil ikke kunne svare sig økonomisk eller ressourcemæssigt.

"Det vil betyde, at vi skal have rigtig mange dygtige folk til at sidde ude på nogle destinationer, hvor der egentlig ikke sker noget, og de vil miste deres kompetencer, fordi de ikke kan lave noget," siger Thyge Nielsen (V), formand for præhospital udvalg i Region Syddanmark, der står bag analysen.

Når ventetiden på ambulancen bliver længere end femten minutter, vil der dog altid være personer i området, som kan hjælpe indtil ambulancen kommer.

I Odense centrum er ambulancekørslen i regionen hurtigst med en gennemsnitlig responstid på 4,8 minutter.