Fængselsstraffen sættes op, og mens de internationale konventioner skal respekteres, så vil regeringen udforske og udfordre dem.
Det indgår blandt andet i aftaleteksten om stramninger for personer på tålt ophold.
Det er Venstre-regeringen, som onsdag er enedes med resten af blå blok og Socialdemokraterne om stramningerne.
- Vi opfylder det, vi har sagt i årevis. Når man er på tålt ophold, så skal det være utåleligt. Og det bliver det nu, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).
Udlændinge havner på tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet trods en udvisning. Det strider mod vores internationale forpligtelser at tvangsudsende folk, der risikerer forfølgelse i hjemlandet.
Strafferammen hæves for overtrædelse af opholds- og meldepligten for udlændinge på tålt ophold til et år og seks måneder. Før var straffen et år. For kriminelle udviste var straffen før fire måneder.
Der indføres også underretningspligt, så udlændingene skal underrette myndighederne, hvis de ikke opholder sig på indkvarteringsstedet i tidsrummet mellem klokken 23.00 og 06.00.
- Vi gør det klart for den enkelte, at man skal overholde myndighedernes påbud. Og hvis man ikke gør, kommer man i fængsel. Det mener jeg kun er ret og rimeligt, siger Støjberg.
Stramningerne vil sende flere i fængsel, hvilket koster penge. Merudgifterne forventes ifølge aftalen samlet set at udgøre cirka ni millioner kroner i 2017 stigende til cirka 41 millioner kroner årligt fra 2021.
Finansieringen til stramningerne findes blandt andet ved at spare penge på unge uledsagede flygtninge, som er fyldt 17 år.
- Kommer en 17-årig afghansk dreng herop, får han nogle meget favorable vilkår - og mere favorable vilkår end danske børn, der bor på opholdshjem.
- Det justerer vi en lille smule på, men det er fortsat sådan, at de er mandsopdækket med pædagoger og andet personale, siger hun.
Frem til 2021 vil der hvert år blive taget tre millioner kroner fra 17-årige uledsagede flygtninge. Finansieringen var hovedårsagen til, at SF forlod forhandlingerne tidligere onsdag. Socialdemokraternes retsordfører er med i aftalen trods skepsis:
- Finansieringen er ikke en idé, der er groet i vores have, siger Trine Bramsen.
- Men det er til at leve med, at man nærmer sig samme niveau som danske 17-årige børn, der bor på bosteder.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.