Regeringen vil have brigade klar til mission i 2024
Onsdag den 11. oktober præsenterer statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig "Et stærkt værn om Danmark."(Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
En ny dansk brigade på godt 4000 soldater skal stå klar i 2024, fremgår det af regeringens forsvarsudspil.

Danmark skal have en brigade, som skal kunne rykke ud til længere operationer uden for de danske grænser.

Brigaden vil gøre Danmark i stand til at stå for hele spektret i en landmilitær operation - eksempelvis i et af de baltiske lande.

Det er målsætningen med en dansk brigade på godt 4000 soldater, som regeringen ønsker at oprette, og som skal være klar i 2024.

Det fremgår i regeringens forsvarsudspil, som blev præsenteret onsdag.

- Det er ikke 4000 oveni det, vi har i dag. Vi har allerede grundelementerne i en brigade, og derfor er det noget, som bliver lagt oveni, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Der er dog behov for at investere i udstyr til brigaden.

- Vi skal investerer i alt, havde jeg nær sagt. Vi skal investere i droner, ingeniørtropper, artilleri, pansrede mandskabsvogne, og hvad der ellers hører til sådan en brigade, siger Claus Hjort Frederiksen.

Brigaden vil få et varsel på 180 dage. Det betyder, at fra beslutningen træffes, til brigaden indsættes, vil der være en periode, hvor soldaterne kan træne og gøre sig klar til den specifikke opgave.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er ganske tilfreds med udspillet. Det flugter nemlig med ønskerne fra Nato til Danmarks forsvar:

- Med regeringens forsvarsudspil cementerer vi Danmarks position som kerneland i Nato, samtidig med at vi styrker Danmarks evne og kapacitet til at kunne tage del i internationale operationer, siger Samuelsen.

- Jeg er meget tilfreds med, at regeringens udspil også vil sikre, at Danmark fremadrettet kan bidrage til international fred og stabilitet.

- Vores soldater og Forsvaret gør en stor forskel i verdens brændpunkter og er med til at gøre Danmark til en troværdig og vellidt samarbejdspartner, der tager ansvar i for eksempel Natos afskrækkelse af Rusland og i kampen mod Isil (Islamisk Stat, red.) i Syrien og Irak, siger LA-lederen.

/ritzau/