Regeringen sabler forhadt sukkerafgift
Det har tidligere været fremme, at eksempelvis en liter Harmonie frugtyoghurt kommer til at stige fra 15,50 til 21,75 kroner for en liter, hvis sukkerafgiften gennemføres. Foto: Colourbox
De Radikale var selv med til at vedtage den, men nu vil partiet alligevel give sukkerafgiften sparket.

Den omdiskuterede afgift på sukker, som regeringen sammen med Enhedslisten har vedtaget at indføre fra 1. januar 2013, står til at blive skrottet. Det skriver Politiken.

Gennem hele 2012 har der lydt konstante advarsler fra især erhvervslivet om at indføre afgiften, der skal indbringe statskassen 1,3 milliarder kroner årligt.

Flere organisationer og virksomheder har påpeget, at sukkerafgiften ville koste arbejdspladser i fødevarebranchen. Især is- og marmeladefabrikker ville blive hårdt ramt og har meldt om fremtidige fyringer.

Nu vil Det Radikale Venstre endegyldigt have beslutningen rullet tilbage.

- For os har kongstanken været, at det ikke kun handlede om at kradse en milliard kroner ind fra producenter og forbrugere, men at sukkerafgiften skal have en sundhedsmæssig effekt.

- Og jeg kan ikke se for mig, at den rette model findes, siger den radikale skatteordfører, Nadeem Farooq, til Politiken.

Afskaffelsen af sukkerafgiften sætter gang i en ny politisk kamp om det økonomiske hul, som afgiften efterlader. I Enhedslisten har gruppeformand Per Clausen et klart krav, hvis Enhedslisten skal med på idéen.

- Vi er helt indstillet på at fjerne sukkerafgiften. Men finansieringen skal klart betales af folk med høje indkomster. Det er en måde, hvorpå vi kan rette op på skaderne efter skatteaftalen, siger Per Clausen til Politiken.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) er på ferie og kan derfor ikke kommentere sagen.