Regeringen bruger skat mod arbejdsskader
Nogle brancher er farligere end andre. En ny arbejdsskadeafgift er sorte skyer over virksomhederne, mener Venstre og Dansk Arbejdsgiverforening. Foto: Colourbox.dk
Ny arbejdsskadeafgift, som alle virksomheder opkræves, skal give incitament til at bekæmpe dårligt arbejdsmiljø.

Virksomheder skal presses til at sikre et sundt og ufarligt arbejdsmiljø. Det lægger regeringen og Enhedslisten nu op til med en ny arbejdsskadeafgift i finansloven for 2012.

Fra næste år skal virksomheder årligt betale 100 kroner pr. fuldtidsbeskæftigede medarbejder. Planen er, at det årligt skal indbringe statskassen 500 millioner kroner. Det svarer til cirka en tiendedel af de samlede forhøjede skatter og afgifter på fem milliarder kroner årligt.

Lovarbejdet er endnu ikke på plads, men der lægges op til at brancher og virksomheder, som har et særligt farligt arbejdsmiljø skal betale det meste af kagen.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs har svært ved at se incitamentet til at undgå arbejdsulykker ved at beskatte virksomhederne.

"Jeg kan ikke se andet end, at det her er endnu en skat på danske arbejdspladser. Det er slet ikke det Danmark har brug for lige nu, vi har brug for at skabe flere arbejdspladser ikke beskatte dem," siger hun til Newspaq.

Ulla Tørnæs har svært ved at se, hvordan virksomheder finder incitament til at undgå dårligt arbejdsmiljø ved at de pålægges en ny afgift.

"Vi skal i stedet sikre, at virksomhederne får mere viden om, hvordan de undgår ulykker. Det gør med ved at informere og ved at sprede den viden, der findes, ikke ved at beskatte," siger Ulla Tørnæs og påpeger, at flere udgifter til erhvervslivet kan koste arbejdspladser.

Dansk Arbejdsgiverforening er klar i mælet; arbejdsskadeafgiften ikke et anti-arbejdsskademiddel, men et forsøg på at polstre statskassen.

"Det viser jo bare, hvad det er for en type instrument. Det er et rent spørgsmål om at skaffe penge til statskassen. Vi ved fra analyser, at Danmark har et af de mest sikre arbejdsmiljøer, så det her er slet ikke nødvendigt, det er ren skatteopkrævning," siger underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Steen Müntzberg.

Han peger på, at flere udgifter for danske virksomheder er den forkerte vej i tider, hvor der skal skabes vækst.

"Regeringen siger, at de vil kickstarte væksten, men det her en det modsatte, et kickstop," siger Steen Müntzberg.

SFs skatteordfører Jonas Dahl mener, at den nye afgift i høj grad kan anspore virksomheder i særligt farlige brancher til at øge indsatsen mod arbejdsskader.

"Der er desværre sektorer, som har alt for mange arbejdsskader. Vi skal have nedbragt antallet af skader og derfor vil vi gerne give virksomhederne et incitament til at gøre en ekstra indsats," siger skatteordføreren, der i dag var med til at præsentere skattedelen af finansloven for 2012.

Jonas Dahl siger, at den endelige udformning af afgiftssystemet først skal forhandles på plads til lovgivning, men der lægges op til, at forsikringsselskaber skal opkræve pengene.