Redaktør: Pia var helt enestående leder
Foto: Carsten Snebjerg / POLFOTO
Pia Kjærsgaard var en helt enestående partileder, siger iagttager. Efterfølger skal vise, at han favner bredt.

- Pia Kjærsgaard var helt enestående lig med Dansk Folkeparti.

Sådan lyder det fra Weekendavisens politiske redaktør, Arne Hardis i kølvandet på Kjærsgaards pludselige farvel til posten som leder af Dansk Folkeparti, som hun selv dannede i 1995.

- Hendes helt store præstation har været at gøre udlændingedebatten til et politisk spørgsmål, siger han.

- I 1990'erne og før det var det nærmere et moralsk spørgsmål om, hvorvidt der boede en indre svinehund inde i folk, der var bekymrede, siger Arne Hardis, der karakteriserer hende som en "vanddeler".

- Hun har forsøgt at få debatten fri af det der groteske galningecirkus, som Mogens Glistrup tidligere bevægede sig i, lyder vurderingen.

- Pia Kjærsgaard har formået at gøre sin personlige indignation til en drivkraft på en helt suveræn måde. Hvor andre ofte falder igennem, når de er indignerede, så har hun brugt den med formidabel kraft, siger han.

Dansk Folkeparti har længe ligget urokkeligt på 12-13 procent af stemmerne, nærmest uanset hvilke forlig, de har indgået, og på trods af regeringsskiftet.

Og ifølge Arne Hardis vil det efter alt at dømme ikke ændres lige med det første, selvom Pia Kjærsgaards højre hånd og medstifter af partiet, Kristian Thulesen Dahl, nu står til at overtage posten som leder.

- Thulesen Dahl er en dygtig politiker, men det er klart, at han også skal ud og vise, at han kan være mere bredt favnende, siger Arne Hardis.

- Han er jo kendt for at være regnedrengen, der troppede op i Finansministeriet med 12 kilo papirere under armen og gule post-it sedler i lange baner. Men han er lige så meget en hard-liner på udlændingespørgsmålet, som nogen anden i partiet, siger Hardis.