Afslører massiv skattefusk på stort offentligt byggeri: "Det er bindegalt"

Der har flere gange været problemer med løn og sikkerhed på HOFORs byggeri af BIO4. Her fra demonstration i april 2018. (Foto: Foto: Privat )

Kontrolbesøg afslører, at 150 udenlandske ansatte ikke betaler dansk skat, selvom de bygger for det kommunale selskab HOFOR. Moralsk set er det bindegalt, siger fagforeningsmand.

Et kæmpe byggeri på Amager, som det kommunale forsyningsselskab HOFOR står bag, er endnu engang centrum i en sag om social dumping.

Trods klausuler om, at byggeriet skal foregå på danske løn- og arbejdsvilkår, har der flere gange været problemer med social dumping. Og det er tilsyneladende ikke det eneste problem.

150 betalte ikke dansk skat

Det kom frem under en kontrolaktion som Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet gennemførte i fællesskab på "en større københavnsk byggeplads".

Ifølge Avisen.dks oplysninger drejer det sig netop om HOFORs byggeri BIO4 på Amager.

Myndighederne konstaterede, at fire af de fem besøgte udenlandske virksomheder havde arbejdet på byggeprojektet så lang tid, at de burde have betalt skat til Danmark.

- Som en direkte konsekvens heraf bliver omkring 150 ansatte i de fire udenlandske virksomheder skattepligtige i Danmark. Virksomhederne og de ansatte vil derfor alle kunne se frem til en opkrævning for manglende dansk skat fra os, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen.

Hos HOFOR bekræfter pressechef Astrid Skotte, at der har været et kontrolbesøg fra Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen den pågældende dag, men vil hverken be- eller afkræfte, at skatteunddragelsen er foregået i forbindelse med BIO4-byggeriet.

- Vores holdning er, at alle skal betale den skat, som reglerne siger. Men jeg vil ikke hænge 150 medarbejdere ud, når vi ikke med sikkerhed ved om det er foregået på vores byggeplads.

Hun henviser til, at myndighederne jo kan have besøgt andre byggepladser den dag og pointerer, at Skattestyrelsen har tavshedspligt om den slags.

Offentlige har et særligt ansvar

Hos Arbejdstilsynet oplyser man, at man ikke deltog i andre fælles kontrolaktioner på dagen end den hos HOFOR.

At skattesagen er foregået på det kommunale byggeri bekræftes også af både danske fagforeningskilder, samt en udenlandsk ansat hos det tjekkiske firma K2 Leseni, som Avisen.dk har talt med.

- Vi har en sag med de danske skattemyndigheder. Mere kan jeg ikke sige, lyder det fra den tjekkiske ansatte.

Hos Stilladsarbejderklubben, som organiserer de københavnske stilladsarbejdere, er formanden John Ekebjærg-Jakobsen skuffet over ledelsen i det københavnske forsyningsselskab:

- Udlændinge er velkomne, men der skal være dansk løn og skattereglerne skal overholdes, så vi får en fair konkurrence. Og en offentlig virksomhed har selvfølgelig et særligt ansvar.

Bindegalt moralsk set

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har ved en tidligere sag om social dumping hos HOFOR opfordret ledelsen til at lytte til medarbejdernes kritik:

- Det er afgørende for mig, at der er ordentlige forhold og arbejdes efter reglerne på kommunale byggepladser. Vi har meget høje standarder i vores kommune, og de omfatter selvfølgelig også de selskaber, som vi ejer, udtalte Frank Jensen til Avisen.dk i april.

Umiddelbart vil HOFOR undersøge om selskabet kan blive bedre til at oplyse de udenlandske virksomheder, der arbejder for selskabet, om de danske skatteregler.

- Men vi kan ikke gå videre, for vi har ikke dokumentation for, hvilke virksomheder det eventuelt kan omfatte og hvilke personer. Vi har ikke dokumentation, og vi kan ikke få dokumentation, siger Astrid Skotte, der også er bestyrelsesmedlem i HOFOR og tilføjer:

- Det må være Skattestyrelsen, der sørger for at de betaler den skat, de nu skal. Vi inddriver jo ikke skat.

Den forklaring køber John Ekebjærg-Jakobsen fra Stilladsarbejderklubben slet ikke:

- De kan ikke bare melde hus forbi. Moralsk set er det bindegalt at bruge københavnernes skattekroner på BIO4, mens virksomhederne, der tjener på byggeriet ikke betaler skat.