Radikale roser Løkkes syn på udlændinge

Det er positivt, at Løkke roser de fleste udlændinge, mener De Radikales partileder Morten Østergaard.
De Radikales partileder Morten Østergaard giver partiets nestor, Marianne Jelved, en Pippi Langstrøm dukke, da hun for nyligh fejrede sine 30 år i  Folketinget.
De Radikales partileder Morten Østergaard giver partiets nestor, Marianne Jelved, en Pippi Langstrøm dukke, da hun for nyligh fejrede sine 30 år i Folketinget. Foto: Sarah Christine Nørgaard/scanpix//Scanpix

De Radikale glæder sig over "en anden og langt bedre tone" om udlændinge i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale til Folketinget.

Det siger De Radikales partileder, Morten Østergaard.

- Det er en rigtig anerkendelse af, at udlændinge i Danmark i al væsentlighed bidrager til vores samfund med deres arbejdsindsats. Det er vigtigt, at landets statsminister siger det, mener Morten Østergaard.

I talen fastslår Løkke, at Danmark skal blive ved med at være åben for arbejdskraft ude fra:

- Langt de fleste EU-borgere i Danmark arbejder, betaler skat og bidrager til samfundet, lød det fra statsministeren.

Regeringen vil dog samtidig gennemføre yderligere stramninger på udlændingeområdet og udvise kriminelle udlændinge, lød det fra Løkke.

Han talte samtidig dunder mod parallelsamfund, der ifølge statsministeren splitter Danmark.

Statsministeren sagde også, at antallet af udlændinge betyder noget?

- Det siger jeg også. Selvfølgelig betyder antallet noget. Vi skal i fællesskab arbejde på en verden, hvor der kommer så få flygtninge som muligt, siger Morten Østergaard.

Også på andre punkter kvitterer De Radikale for talen. Mens regeringen primært vil forhandle med Dansk Folkeparti om en skattereform og næste års finanslov, så kommer De Radikale med en udstrakt hånd til Løkke, forklarer Morten Østergaard.

- Dét, vi hører fra statsministeren i dag, er noget, vi i meget høj grad er interesseret i og gerne vil samarbejde om, siger Morten Østergaard, der dog tvivler på, at det vil ske:

- Når den politiske virkelighed indfinder sig, så har Løkke det med at spærre sig inde i beskyttelsesrummet med Dansk Folkeparti som den eneste feltration. Så bliver politikken jo en anden.

Er De Radikale kommet tættere på regeringen med åbningstalen?

- Intentionerne i åbningstalen klinger godt i mine ører: Et fokus på, hvor vigtig EU er for Danmark. Betydningen af uddannelse og grøn omstilling. Og anerkendelsen af, at udlændinge er et væsentligt bidrag, siger han.

- Vi kunne sagtens samarbejde med regeringen om disse dagsordener, siger Morten Østergaard.

De Radikale peger dog fortsat på Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen som deres foretrukne statsminister.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.