Radikale i afgørende limbo om købesex
Argumentationen for og imod prostitution er mange. Her ses sexarbejdere og en kunde i Brasilien. Foto: AP Photo/Felipe Dana / POLFOTO
Mens rød og blå blok står stejlt over for hinanden er Radikale splittet om et forbud mod sexkøb. Partiet kan få afgørende stemme.

Hvis folketingsvalget senere på året ender med at give rødt flertal, som meningsmålingerne spår, bliver det op til Radikale Venstre, om købesex skal forbydes.

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten kræver et forbud, men midterpartiet med ynglingsfarven magenta, blandingen af rød og blå, er dybt splittet om spørgsmålet.

Det er interessant, netop fordi Radikale formentlig kommer til at blive den berømte tunge på vægtskålen, skal et forbud føres ud i livet. Venstre og Dansk Folkeparti afviser al snak om forbud mod købesex.

"Vi kan melde ud, at partiet er delt," erkender den radikale ordfører på området, Lone Dybkjær.

Diskussionen om et forbud mod at gå til prostitueret - S-SF vil kriminalisere sexkunder efter svensk forbillede - har i dag fået nyt liv, fordi en rapport fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, viser, at hver tredje prostituerede på et bordel overvejer at indstille den utraditionelle levevej inden for det kommende år.

Blot 11 procent siger i undersøgelsen, at de vil stoppe med det utraditionelle job, hvis et forbud bliver til virkelighed.

"Jeg vil ikke på basis af rapporten - som jeg ikke har læst endnu - konkludere noget. Det tror jeg, er uklogt. Hvis vi skal nå en nøjere afklaring i partiet, er det vigtigt, at vi kigge grundigt på den undersøgelse, der er kommet frem," siger Lone Dybkjær, der først kan love en klar radikal melding til partiets landsmøde i september.

Den radikale tøven bliver fremhævet af de klare holdninger i henholdsvis rød og blå blok. Uenigheden står krystalklart.

"Selv om nogle prostituerede har det rigtig fint med deres arbejde, så er vi nødt til at tage hensyn til de svageste. Bl.a. de gadeprostituerede hvor hver tredje synes, det skal være forbudt at købe sex," siger SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge.

Men skal man hjælpe de svage, er et forbud ikke løsningen, mener Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Pia Adelsteen.

"Vi tror ikke på et forbud. Hvis man ønsker at hjælpe de gadeprostituerede, så er det den forkerte vej at gå. Vi vil få sværere ved at hjælpe dem, som har brug for det - der vil nemlig ske det, at prostitutionen ryger om i skumle kælderlokaler," siger hun.

Rød blok fremhæver, at forbuddet mod købesex kun kan gennemføres, hvis en lang række sociale tiltag er på plads. De prostituerede skal bl.a. have frit lejde hos Told og Skat, gratis psykologhjælp og nemmere adgang til revalidering, lyder det.

Venstre afviser dog tanken om forbud. Det understreger dagens undersøgelse blot, forklarer ligestillingsordfører Louise Schack Elholm (V).

"Den her undersøgelse viser med al tydelighed, at de prostituerede er en meget sammensat gruppe. Derfor vil et forbud ramme helt forbi, fordi det kriminaliserer dem, som virkelig har brug for hjælp," siger hun.

Lone Dybkjær ønsker ikke at gå nærmere ind i argumenterne hverken for eller imod et forbud, men hun påpeger, at prostitution ikke er et erhverv, som man kan anbefale nogen at gå ind i.