R sender gerne grænsekontrol til Bruxelles

Kommissionen ønsker vetoret over grænserne i EU. Det sker gerne med radikale støtte.
De EU-venlige radikale hilser Kommissionens tanker velkommen.
De EU-venlige radikale hilser Kommissionens tanker velkommen. Foto: Colourbox

Et forslag i Europa-Kommissionen leger med tanken om, at give Kommissionen vetoret over medlemslandenes ret til midlertidigt at genindføre grænsekontrollen.

Og skulle forslaget blive til virkelighed, så er De Radikale klar til at se på det med åbne øjne.

"Vi synes jo, det er godt at forstærke samarbejdet. Ikke mindst politisamarbejdet, som vi jo glider længere og længere ud af pga. af vores retsforbehold. Derfor vil jeg se konkrete forslag og overveje dem positivt. Vi har inden problemer med at diskutere yderligere EU-integration, heller ikke når det kommer til grænsen," siger næstformand Morten Østergaard til Newspaq.

"Det er afgørende for det samarbejde, vi har i Schengen og Det indre marked, at landene ikke pludselig begynder at opbygge store kontrolforanstaltninger på de indre grænser. Fordi øvelsen går ud på, at lette passagen på de indre grænse og i stedet styrke de ydre. Og der er Danmark jo gået i den anden retning. Så jeg kan godt forstå det giver anledning til nogle overvejelser i Kommissionen, men jeg forudser ikke, det kommer til at ændre voldsomt på reglerne."

Østergaards reaktion kommer, fordi Kommissionen ifølge den velansete tyske avis Frankfurter Allgemeine ønsker vetoret over grænserne.

Det vil betyde, at landene skal søge om tilladelse, hvis de for en periode vil styrke kontrollen med grænserne.

Kun i særlige tilfælde vil der kunne gives dispensation. Det drejer sig om politiske topmøder, fodboldkampe, naturkatastrofer, epidemier eller terroranslag.

Hvorvidt forslaget bliver til virkelighed afhænger af, at det kan finde opbakning i medlemslandene og i parlamentet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.