Psykologhjælp klar til kamppiloter
Mange af de danske F-16-piloter deltaget i krig for første gang, og selv om de ikke har kæmpet på landjorden, kan de godt have brugt for psykologbistand. Foto: Joachim Adrian / POLFOTO
Psykologer står klar til at modtage de danske F16-piloter, der snart vender hjem fra missionen i Libyen.

Fra bombninger i fjerneland og hjem til madpakke-smørring og gåtur med hunden.

Der venter de danske kampflypiloter noget af en omvæltning, når de snart vender hjem fra Sigonella-basen på Sicilien.

De sidste måneder har de dagligt fløjet missioner over Libyen, men med Gaddafis snarlige fald, er det slut.

I Forsvaret er man klar til at modtage de hjemvendte piloter. Det siger stabschef i Forsvarets Sundhedstjeneste, Søren Worm-Petersen.

"De får en helbredsundersøgelse, og de bliver sat i forbindelse med en psykolog, så vi har sikkerhed for, at de har set en person i øjnene, så de ved, hvad de har af muligheder," siger han.

Desuden sender Forsvaret psykologer og andet personale til Sicilien for at forberede piloterne på den svære hjemkomst.

"Man sikrer sig, at de har det fint, forbereder dem på, hvad der skel ske, når de kommer hjem - også mentalt fra at have været i krig og til at være civil borger. Det er to forskelige verdenen," siger Søren Worm-Petersen.

Mange af de danske F-16-piloter deltaget i krig for første gang, og selv om de ikke har kæmpet på landjorden, kan de godt have krigens rædsler helt inde under huden.

"Det er stadig sådan, så soldaten, uanset om han er geværskytte eller pilot tænker over, hvad det er, de er i færd med. Det ved vi, for det er jo ikke første gang, at danske piloter har været indsat operativt. Det var de også i Afghanistan," siger stabschefen, der dog ikke har hørt om danske piloter med posttraumatisk stress-syndrom.

"Typisk er det netop en tilstand, der kommer senere og ikke noget, vi kan vide nu," siger Søren Worm-Petersen.

De godt 110 danske jagerpiloter har indtil videre fløjet 484 missioner over Libyen, hvor de i alt har kastet 794 bomber.