Psykolog i opråb til politikere: Absurd fokus på vækst slider medarbejdere i laser
”Vi er vidne til en stigende dehumanisering af arbejdslivet." Foto: Emil Hougaard/Scanpix/arkiv
Medarbejderes mentale robusthed står for skud for tiden, mener Eva Hertz.

Sammenhængen mellem krav og ressourcer hænger ikke sammen, og derfor bliver mange danskere – især offentligt ansatte – syge med stress.

Det skriver Eva Hertz, psykolog, ph.d og direktør i Center for Mental Robusthed, i et debatindlæg i Politiken.

”Vi er vidne til en stigende dehumanisering af arbejdslivet,” skriver hun.

Hun mener, at der er en klar årsag til, hvorfor flere og flere danskere oplever at blive syge af stress: Et ’nærmest absurd’ fokus på vækst, produktivitet og effektivitet, som skal sikres ved at spare og skære ned.

”Det er en væsentlig kilde til, at vi slider vores mentale robusthed i laser,” skriver Eva Hertz i Politiken.

Her kan du læse, hvorfor stresseksperten Thomas Milsted, kan blive ”inderligt træt af” arbejdsgiverne.

"Stop tyven"

De offentligt ansatte trives ikke på deres arbejde, fordi der bliver mindre tid til vigtige kerneopgaver, og fordi mennesker skal måles og vejes, mener psykologen.

”Jeg får sådan en lyst til at råbe: ’Stop tyven! Nogen eller noget er løbet med vores medfødte sindsro, overskud og modstandskraft – og vi vil gerne have det tilbage!’”

”Er du politiker, er dette et opråb, der maner til mere eftertænksomhed og besindighed i politiske beslutninger – om at ændre kursen til en ny retning, hvor det ikke alene er økonomiske rationaler, der styrer, hvordan vi organiserer os,” skriver hun i Politiken.

Ledere, vær medmenneskelige

Eva Hertz forsøger også at råbe landets ledere op. Også de kan bidrage til at styrke medarbejderne. Cheferne skal udvise empati, være venlige og nærværende.

”Selvom du som leder ikke kan frelse alle, så betyder denne medmenneskelighed meget,” skriver Eva Hertz i Politiken.

Tirsdag kunne Ugebrevet A4 fortælle, at over halvdelen af landets små og mellemstore virksomheder inden for de seneste to år haft en eller flere langtidssygemeldte medarbejdere. Årsagen er oftest stress, viser en ny undersøgelse, som kommunikationsfirmaet Radius i samarbejde med analysefirmaet Userneeds har foretaget for pensionsselskabet Skandia.

Her kan du læse, hvordan tillidsrepræsentant Flemming Uldall, bekæmper stress på it-virksomheden DXC i Aarhus, hvor et par kolleger pludselig måtte melde sig syge.