Psykolog: Alt for mange er ensomme på jobbet
Allan Holmgren Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Ensomhed på jobbet er blevet et stort problem, mener psykolog. Arbejdsgiverne har et stort ansvar for at undgå, at det bliver et tabu.

Ensomhed på arbejdspladsen er så stort et problem i det moderne arbejdsliv, at mange går ned med stress.

Det mener i hvert fald Allan Holmgren, psykolog og ekstern lektor på Copenhagen Business School (CBS). I en klumme i Politiken slår han til lyd for, at vi skal blive bedre til at lytte til hinanden på jobbet. Og lederne har især et ansvar, påpeger han.

- Fællesskabets forfald er det store problem i vores kultur og moderne arbejdsliv. Det skal lederne tage alvorligt. De skal tættere på medarbejderne. Især på de medarbejdere, der har svært ved at bede om hjælp og så gerne vil hjælpe alle andre. Ingen må være overladt til sig selv. Og til sin ensomhed. Det bliver man syg af, forklarer han.

Arbejdet fylder for meget

For mange mennesker fylder arbejdet alt for meget, og det er en stor fejl, mener Allan Holmgren. I stedet bør vi bestræbe os på at få andet indhold i livet end arbejdet. Men for at det skal ske, bør kulturen på jobbet ændres, lyder det.

- Direktører og ledere, kom nu i gang. Kom tættere på jeres medarbejdere som mennesker. Spørg dem, hvad der er vigtigt for dem i livet. Skab fællesskaber om opgaverne. Ingen må opleve, at de er alene. Det betaler sig at lytte, skriver Allan Holmgren.

Men det er ikke bare de ansatte, der risikerer at føle sig ensomme på jobbet, mener Vibeke Skytte, direktør for organisationen Lederne.

Frygter at blive set som svag 

I en klumme i Berlingske Business i august sidste år, satte hun nogle ord på tabuet, der altså også vedrører ledere og arbejdsgivere.

Ifølge hende frygter mange at snakke med deres kollegaer om private ting af frygt for at blotte sig. Mange frygter at blive set som svag og uden handlekraft, mener hun.

- Det kan være et tabu for mange ledere, for hvem vil fortælle sine lederkollegaer eller sin chef, at hun eller han føler sig ensom? Det er et dilemma, for på den ene side er dét at stå frem og fortælle om sin ensomhed det samme som at turde bede om hjælp, hvilket i mine øjne er en stærk egenskab at besidde. Men på den anden side kan det også give et indtryk af en leder, som ikke har den nødvendige handlekraft og autoritet til at bestride jobbet, skrev Vibeke Skytte tilbage i august 2016.

via Listen To News