Psykiatrisk behandling til mor i Tøndersag
Misbrug ? I årevis medvirkede moderen i Tøndersagen til, at hendes mand misbrugte deres to døtre på nu ni og 12 år. I går blev den psykisk syge mor dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid

Moderen til de to sexmisbrugte piger i Tøndersagen blev i går dømt til behandling på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid.
Ifølge dommen havde moderen, som var skizofren, i årevis medvirket og tilskyndet til, at hendes ældste datter fra toårs-alderen blev seksuelt misbrugt af sin far, mens familien boede i Løgumkloster Kommune.
Samtidig blev hun dømt skyldig i at have undladt at gribe ind, da hendes mand havde anden kønslig omgang end samleje med den yngste datter fra hun var mellem fem og syv år.
Kun få af beviserne blev lagt frem for offentligheden i retten i Tønder, fordi moderens og pigernes forklaringer blev afgivet for lukkede døre.

Tilstod næsten alt

Dog fortalte politiets anklager, Helle Just, under retssagen, at moderen havde tilstået næsten alt.
Det kom også frem, at den ældste af pigerne på videoafhøringer havde sagt, at hun havde erindringer om overgreb fra treårs-alderen.
Og at den yngste datter som femårig havde tegnet tegninger med kønsdele og motiver, der henviste til overgreb.
Ifølge dommen skal moderen også betale 50.000 kroner til den ældste datter.
Kravet fra pigernes advokat var ellers, at moderen skulle betale 200.000 kroner til den ældste datter og 150.000 kroner til den yngste.
»Erstatningen er i underkanten af, hvad jeg havde regnet med,« sagde pigernes advokat Kjeld Kjemstrup, der ellers var tilfreds med dommen.
Sagen mod moderen omhandlede incest i familien og var således kun en del af det omfattende seksuelle misbrug, som senere fandt sted. Moderen flyttede på krisecenter i september 2004 efter at være blevet tæsket af sin mand.
Derefter begyndte faderen at låne og leje sin ældste datter ud til talrige mænd, der besøgte hjemmet for at have sex med hende. Ofte skete det for håndører, spiritus eller pizza.
Faderen skal fremstilles i retten i det nye år.