Professor: V-kampagne overtræder klart loven
Sådan her har Venstres kampagne tage sig ud de seneste dage, her er det i Jyllands-Posten. Men altså uden at partiet har spurgt fotografen bag billedet om lov. Foto: Maria Bendix Olsen
Når Venstre bruger en fotografs billede til en politisk kampagne er det en klar overtrædelse af ophavsretten, siger juraprofessor.

Paragrafferne taler sit klare sprog i sagen om Venstre-kampagnen, hvor partiet har "lånt" et billede af Villy Søvndal (SF) og Helle Thorning-Schmidt (S) fra fotografen Lars Svankjær.

Det vurderer professor i ophavsret Morten Rosenmeier fra Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet.

"Det står klart, at det står i ophavsretsloven, at fotografier er ophavsretsligt beskyttet. Det betyder, at man ikke må bruge dem uden at spørge om lov. I denne sag er det dermed klart, at det er en overtrædelse af loven," siger han.

Og at billedet bliver brugt i en politiske kampagne, gør sagen ekstra speget.

"Man må heller ikke bruge folks fotografier i sammenhænge, som ophavsmanden kan finde krænkende, herunder i politiske sammenhænge," siger Morten Rosenmeier.

I Dansk Journalistforbund er man enig.

"For os at se er det et klart brud på ophavsretten. Der er en fotograf, der har taget nogle fotos, og de er hans. I det øjeblik, nogle vil bruge dem, så bør de jo sikre sig, at de har hans samtykke. Der er et værk her, og der spørger man selvøflgelig den, der har ophavsretten, om man må bruge det," siger Lars Werge, næstformand, Dansk Journalistforbund (DJ).

Venstres partisekretær, Jens Skipper Rasmussen, har tidligere udtalt, at partiet bare har "lånt" billederne, og at der må være en "vis form for albuerum mellem de politiske partier", når det handler om brugen af billeder.

Men den går ikke i den juridiske verden.

"Det kan de godt prøve at sige til dommeren, men ifølge ophavsretsloven kan man ikke tale om at låne billeder," siger Morten Rosenmeier.

Fotografen vil angiveligt ende med at få økonomisk erstatning, vurderer han.

"Sager om krænkelser af fotografi ender normalt altid med, at den krænkede - i dette tilfælde fotografen - får nogle penge ved kasse et," siger Morten Rosenmeier.

Paragrafferne åbner dog op for andre muligheder.

"Helt generelt er sanktionerne erstatning, godtgørelse, straf, forbud og konfiskation. Så hvis fotografen er rigtig skrap, så kan Venstre få et forbud, hvor de skal trække kampagnen tilbage, og materialet skal konfiskeres, brændes og makuleres. Men det er juridisk tvivlsomt, at han kommer igennem med mere end erstatningen," siger Morten Rosenmeier.

Den ansvarlige bag kampagnen kan faktisk også komme bag tremmer, hvis personen dømmes skyldig.

"Straf er også en teoretisk mulighed, da man kan få op til 1½ års fængsel for krænkelse af ophavsret. Men det er ikke noget, man normalt bruger i sådanne sager. Det er mere i sager om professionelle pirateri, som har en hel ladefuld af DVD'er," siger Rosenmeier.

I Venstre fortryder man imidlertid ikke brugen af billederne i kampagnen. Finansminister Claus Hjort Frederiksen er snarere glad for sagen.

"Det skaber jo debat om annoncerne, og som gammel partisekretær vil jeg bare sige, at jo mere debat, der bliver om vores annoncekampagner, jo gladere bliver jeg, for så er værdien af de penge jo rigtig, rigtig stor," siger han ifølge berlingske.dk.

Kampagne-sagen har taget en yderligere drejning i dag, da det viser sig, at Venstre har brugt endnu et billede i deres kampagne, og heller ikke denne gang har partiet spurgt om lov, siger fotografen bag.

"Det er mit billede, Venstre bruger nu. Men de har ikke spurgt, så det er ligeså ulovligt, som det billede, der har været så meget snak om," siger fotograf Thomas Andersen til eb.dk.