Professor: Nu ryster bankbosserne i bukserne
Bosserne i Eik bank skal stå til regnskab for nedtur. Foto: Colourbox
Staten slår hårdere ned på ulykkesbanker med ny retssag, mener professor.

Nu skal regnskabet gøres op for den krakkede Eik Bank i Danmark. Staten har valgt at slæbe ni medlemmer af bankens ledelse og bestyrelse samt tre eksterne revisorer i retten.

Banken måtte dreje nøglen om i oktober sidste år, da den havde givet for mange risikofyldte lån og ikke kunne skaffe de 1,4 milliarder kroner, som Finanstilsynet krævede som garanti.

Ifølge Anders Drejer, der er professor ved Aalborg universitet, så er det helt nyt, at staten så hurtigt stiller de tidligere ansvarshavende for en dommer. Og der kan være flere lignende sager på vej, for Eik Bank er ikke den eneste, der har udstedt risikofyldte løn.

"Det er der mange banker, der må have gjort. De (bankernes ledelse, red.) må så sidde nu og tænke: 'Okay, hvis de kommer i fængsel, hvad så med os?'," siger professoren til Newspaq.

For at vise endnu hårdere kurs, har staten også valgt at anklage de eksterne revisorer.

"Det er specielt ved den her sag, at de stats autoriserede revisorer direkte anklages. Det er meget sjældent, det sker. Det er jo en hel uafhængig institution. Så det at de tilsyneladende skal retsforfølges, det er meget, meget grimt," siger Anders Drejer.