Professor: Adlyd EUs grænseordre eller kaos

EU har sendt eksperter til den danske grænsekontrol. Hvis det ikke lever op til EU's regler, må Danmark rette ind, siger professor.
Danmark anklages måske for traktatbrud på grund af grænsekontrollen.
Danmark anklages måske for traktatbrud på grund af grænsekontrollen. Foto: Colourbox

Dømmes Danmarks nye grænsekontrol for traktatbrud, så må vi rette ind.

Det siger den ene af to professorer fra Aarhus Universitet, som i dag har skrevet en kronik, hvor de netop slår fast, at kontrollen er i strid med reglerne.

Første skridt på vejen til et traktatbrud er, hvis EU-Kommissionens eksperthold finder grænsekontrollen i strid med EU's regler.

"Hvis Kommissionen fastholder retten og regeringen ikke vil indrette sig, så har Kommissionen mulighed for at indbringe Danmark for traktatbrud," siger professor Karsten Engsig Sørensen til Newspaq.

Dømmes Danmark skal regeringen og Dansk Folkeparti rette ind. Ellers giver EU ingen mening, vurderer professoren.

"Vi deltager i et samarbejde, hvor vi har enes om nogle fælles spilleregler. Hvis man ikke overholder dem, så må man jo regne med at blive dømt og indrette sig. Hvis man ikke indretter sig, så giver samarbejdet ingen mening, fordi så gør hver stat jo bare, som man har lyst til," fortæller Karsten Engsig Sørensen.

Kommissionen har i dag meldt ud, at de er klar til at bruge alle værktøjer i EU-kassen for at lukke for den danske grænsekontrol, hvis det viser sig, at den er på kant med EU-lovgivningen.

Eksperterne skal torsdag og fredag se, om den nye grænsekontrol er på kant med EU-loven heriblandt Schengen-aftalen.
Kommissionens endelige dom over grænsekontrollen kommer efter, at eksperterne har set på toldernes arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.