Private investorer har atter smag for aktier
Bag den øgede handelsaktivitet gemmer sig, at de private investorer især har solgt aktier. Foto: COLOURBOX/free
Der er sat fut i handlen med aktier blandt private danskere, men en professor advarer mod udviklingen.

Lysten til at købe og sælge aktier er for alvor vendt tilbage blandt private investorer.

I 2014 foretog de tilsammen flere end 1,6 millioner aktiehandler. Det er en stigning på 23 procent i forhold til 2013 og 55 procent i forhold til 2012, viser en opgørelse fra værdipapircentralen VP Securities ifølge Jyllands-Posten.

Bag den øgede handelsaktivitet gemmer sig, at de private investorer især har solgt aktier, men det får alligevel Dansk Aktionærforening til at betegne den stigende aktivitet som positiv.

- Nettosalget kan skyldes, at mange er flyttet til investeringsforeninger, men uanset hvad vidner tallene om et stigende engagement blandt danske investorer, siger formand Niels Mengel til Jyllands-Posten.

Københavns Fondsbørs havde 2014 det bedste år nogensinde målt på antallet af handler og det næstbedste målt på omsætningen.

Ifølge Per Hansen, der er investeringsdirektør i børsmægleren Nordnet, er fænomenet "daytrading", hvor investorer køber og sælger aktier hurtigt, ved at vinde frem igen, selvom niveauet fortsat er langt fra niveauet inden finanskrisen.

Den tendens og den heftige stigning i handelsaktiviteten bør man dog ikke ikke fryde sig over, mener Tom Engsted, professor ved Aarhus Universitet.

- Man skal have en lang investeringshorisont. Der bliver handlet alt for meget, og det betyder, at investorernes samlede afkast bliver mindre, fordi der er omkostninger hver gang, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/
via Listen To News