Privat firma stoppede Kims sygedagpenge
45-årige Kim Larsen har i 26 år arbejdet som VVS-mand, altid ved fint helbred. Men i foråret 2009 blev han syg med endetarmskræft. Nu har et privat firma fjernets hans sygedagpenge.
Foto: Privatfoto
45-årige Kim Larsen fik for nyligt stoppet sine sygedagpenge af en sagsbehandler ansat af et privat jobfirma – ikke af kommunen selv.

45-årige Kim Larsen er rystet.

Selvom han er alvorligt syg efter kræft, fik han for en måned siden stoppet sine sygedagpenge. Ikke alene blev de stoppet – det blev gjort af en sagsbehandler, der er ansat af et privat jobfirma.

Det var Kim Larsen, der bor i Hornslet på Djursland, ikke klar over, fordi sagsbehandleren gennem hele forløbet havde præsenteret sig, som var hun ansat af kommunen.

Gør mig utryg

I virkeligheden er sagsbehandleren ansat af de private jobfirmaer ISU/Varda, der samarbejder med Syddjurs Kommune om langvarige sygedagpengesager. Det fremgår af en medarbejderoversigt, Avisen.dk har fået aktindsigt i.

”Jeg regnede da med, at dem, der behandlede min sag, var ansat af kommunen. Det kommer meget bag på mig, og det gør mig meget utryg, at det ikke er kommunen selv, der har afgjort min sag,” siger Kim Larsen.

Syg efter endetarmskræft

Kim Larsen har i 26 år arbejdet som VVS-mand, altid ved fint helbred. Men i foråret 2009 blev han syg med endetarmskræft. Han blev opereret og fik stomipose, og siden da har han været sygemeldt, fordi han jævnligt har fået problemer med brok ved stomiposen.

Kim Larsens sygedagpenge blev forlænget, fordi der ifølge lægerne var gode udsigter til, at han kunne blive rask og komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Men så tog de private jobfirmaer over. ISU/Varda er hyret af kommunen til at hjælpe med at nedbringe kommunens udgifter til sygedagpenge, og derfor får de ansvaret for de langvarige sager, hvor kommunens udgifter er størst.

Sagsbehandleren fra ISU/Varda var den 17/11 med til at lukke for Kim Larsens sygedagpenge – efter også at have stået for den såkaldte partshøring, der gik forud for sygedagpengestoppet.

”Det er helt klart [navn på sagsbehandler fra ISU/Varda fjernet, red.], der har afgjort sagen,” siger han og bakkes op af sin sagsbehandler fra fagforeningen Dansk Metal.

Ekspert: Klart ulovligt

”Kommunens praksis er klart ulovlig,” siger John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet.

Det skyldes, at private jobfirmaer – de såkaldte andre aktører – ikke må træffe afgørelser om retten til sygedagpenge og heller ikke må stå for de såkaldte partshøringer. Det hænger sammen med, at de private jobfirmaer i dette tilfælde bliver lønnet afhængigt af, hvor meget kommunen nedbringer udgifterne til sygedagpenge.  

”De gør det tilsyneladende kun for at spare penge. De har behandlet mig fuldstændigt uværdigt de seneste par måneder,” siger Kim Larsen, der sammen med Dansk Metal har klaget sin sag til Beskæftigelsesankenævnet.

Her er flere kommuner tidligere blevet underkendt, når de har ladet private jobfirmaer træffe afgørelser om retten til sygedagpenge.

Læs kommunens svar på kritikken her